latinica  ћирилица
19/06/2021 |  08:27 ⇒ 09:08 | Аутор: vijesti.me

Кривокапић: Нити сам гласао, нити сам предлагао резолуцију

Господине Мандићу, ја своју ријеч држим. И кад је у питању материјално, продаја Мајбаха, за шта је процедура увелико у току, и када је у питању духовно, Темељни уговор, који ћу, наравно, потписати - рекао је предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић лидеру Демократског фронта Андрији Мандићу.
Здравко Кривокапић (фото: TANJUG/Savo Prelević) -
Здравко Кривокапић (фото: TANJUG/Savo Prelević)

Нећу Вам дозволити да српски народ који је деценијама и на силу маргинализован у оквире друштвено- политичке опозиције, опет гурате у исти процес, поручио је Кривокапић.

Кривокапић је казао да Мандић својим наступима не оптужује њега, већ своје коалиционе партнере, а да када се већ позива на истину, треба и да је говори.

- Нисам могао гласати заједно са ДПС-ом, јер ја нисам дио Парламента, већ сам дио извршне власти, нити бих са ДПС-ом гласао, већ су то у чинили и чине дјелови Ваше коалиције, онај дио који, не у малој мјери, свој легитимитет црпи из гласова Срба у чију одбрану ви данас наводно устајете. Нити сам синоћ гласао, нити сам предлагао резолуцију. Ви сте, ем кроз ваше коалиционе партнере гласали резолуцију, па сте се у њу и амандмански уградили. Питам се, како на то гледају Ваши гласачи, које наводно од мене браните - пише у реаговању предсједника Владе.

Он је истакао да су се, док је Парламент бојкотовала опозиција у претходном скупштинском сазиву чији су дио били, управо Мандић и његова коалиција први вратили у Парламент код ДПС-а.

- Онај Парламент који сте, сјетићете се, називали "Синђиним Парламентом". Сада, када сте дио власти, почињете бојкот Парламента у тренутку када Парламент бојкотује и ДПС" - навео је Кривокапић.

Кривокапић се осврнуо и на наводе Мандића да му је успутио мјесто на чело листе на молбу Цркве, те да га није именовао народ већ он.

- Господине Мандићу, хвала Вам на томе, али ви одлично знате, као што знам и ја, да вам није било цркве, да нам свима заједно није било мудре, помиритељске и величанствене улоге цркве, не би нам свима заједно помогло ни то што сте се повукли на посљедње, осамдесет прво мјесто. Господине Мандићу, ја своју ријеч држим. И кад је у питању материјално, продаја Мајбаха, за шта је процедура увелико у току, и када је у питању духовно, Темељни уговор, који ћу, наравно, потписати - казао је.

Замолио је Мандића да му не говори о Цркви, јер се његов коалициони партнер "под Острогом остврио чак и на блаженопочившег Митрополита Амфилохија".

- Само ми Ви не говорите о цркви, Ви, који сте са скоро два сата закашњења дошли у Храм Христовог васкрсења, на опјело које је блаженопочившем Митрополиту Амфилохију служио блаженопочивши Патријарх Иринеј, јер сте имали преча посла на само пар километара одатле - казао је.

Поручио му је да опет прави штету српском народу у Црној Гори, кога како тврди, иако су преузели власт опет гура у опозицију и у протесте.

- Није српски народ Ваша прћија, господине Мандићу и нећу Вам дозволити да српски народ који је деценијама и на силу маргинализован у оквире друштвено- политичке опозиције, опет гурате у исти процес. То је некада радио ДПС, а сада то желите и ви и ДПС. Нећу то допустити. Нећу допустити да жртве користите у политичке сврхе, прошлост не можемо промијенити, али можемо утицати на садашњост и будућност свих нас. Господине Мандићу, нисам савршен, као што ни овај наш заједнички процес не може бити савршен након три деценије апсолутне несавршености, али једно знам: даћу све од себе да Црна Гора постане држава у којој су овакве политичке игрице, политикански бојкоти и дневнополитичке уцјене прошлост, а у којој ћемо сви заједно, уз напоре свих нас, говорити о дугорочним визијама, развоју, просперитету и помирењу - закључује се у реаговању.