latinica  ћирилица
19/06/2021 |  12:29 ⇒ 12:51 | Аутор: Агенције

Гарфилд слави 43. рођендан

Наранџасти мачак. Дебео. Лијен и себичан. Досађује се, једе или спава. Мрзи понедјељак. Живи с власником Џоном и псом Одијем.
Гарфилд  (Фото:amazon.com) -
Гарфилд (Фото:amazon.com)

Милиони људи који су завољели његов лик и дјело знају да је ријеч о икони поп културе, стрип-јунаку Гарфилду - симпатични мачак слави 43. рођендан, али и данас је једнако забаван као и 19. јуна 1978. године када се "родио" у кухињи италијанског ресторана, у којој је појео све лазање и макароне.

Настао из пера америчког аутора Џима Дејвиса, овај необични мачак одушевљава понајвише саркастичним опаскама и досљедношћу у покушају да у потпуности ужива у мачјем животу. А човјек који је Гарфилду удахнуо живот не труди се да га мијења. Из сваке длаке његовог крзна избијају иронија и сарказам, те је то и основа на којој Дејвис гради хумор стрипа.

Џим Дејвис рођен је 28. јула 1945. године у Мариону у Сједињеним Америчким Државама. Као дјечак био је астматичар те је због тога често морао одмарати. Вријеме је проводио у кревету цртајући, те се тако јавио његов интерес за стрип. Ова љубав, једном пробуђена, Џима није напустила ни до данас. Након завршеног колеџа у Индијани радио је понајприје у локалној агенцији за адвертисинг, а затим као помоћник цртача Тома Рајана. Такође, покушавао је да створи свог јунака. Било их је неколико који би се могли назвати највише покушајима, а први запаженији била је стјеница по имену Гнорм Гнат. Међутим, с њим се Џиму није посрећило, а стрип је успио објавити у само једним локалним новинама. Многи су га издавачи одбили јер "иако је све то забавно, ко још жели читати стрип о стјеници?!". Тада се посветио проучавању актуелног стрипа и запазио да постоји мноштво паса јунака, а да мачака готово нема. Нови покушај је био евоциран и успоменама из дјетињства јер на фарми на којој је одрастао његова породица је имала много мачака. Стрип је створен у кухињи "Мама Леоне'с" италијанског ресторана.

"Узео сам из сјећања све особине мачака, а моја породица их је на фарми имала десетине и те карактерне црте помијешао сам са цртама мог дједа Џејма Гарфилда Дејвиса".

Стрип је премијеру доживио у дневном новинском издању 19. јуна 1978. године.

Гарфилд мрзи дијету и вагу која му се често руга, а посједује велику брзину и енергију када се ради о храни. Посебно му је задовољство појести ручак власника Џона и пса Одија.

Гарфилд је мачка која би требало да лови мишеве, али је прелијена за њих, те их не омета у уништавању куће и одношењу хране. Посебно су занимљиве епизоде стрипа у којима Џон покушава натјерати Гарфилда да истријеби мишеве из куће, које лијени мачак рјешава на комичан начин. Познати су и Гарфилдови наступи на кућној огради који завршавају неславно, али он се не предаје и стално покушава поново наступити. Наранџасти јунак такође има своју велику љубав - мацу Арлен којој се непрестано удвара, али безуспјешно. Она се први пут у стрипу појавила 17. децембра 1980. године и од тада је неизоставни дио Гарфилдовог живота. Али, нажалост, Арлен никад није завољела мачка јер он превише воли себе.

Такође треба споменути и Гарфилдовог најбољег пријатеља Пукија - његовог плишаног медвједића који никада не говори, али који "добро слуша".

Гарфилд је још један стрип-јунак чији су успјех и славу слиједиле бројне екранизације у цртаним филмовима. Године 1988. покренут је и серијал цртаних филмова "Гарфиелд анд Фриендс", који је доживио велики успјех, а лијени мачак је јунак и бројних компјутерских игара.

У Гарфилду се сажимају бројне људске слабости, а шале на њихов рачун импонују милионима љубитеља овог стрип-јунака и показале су се као сјајан рецепт за држање пажње публике.