latinica  ћирилица
19/06/2021 |  13:02 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Пројекат "еБеба" од великог значаја за будуће родитеље

Информациони систем електронске пријаве новорођенчета у Републици Српској "еБеба" од великог је значаја за будуће родитеље јер ће им омогућити да на бржи, лакши и економичнији начин дођу до првих докумената за своју бебу.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

У Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске наглашавају да су подржали све досадашње активности у вези са реализацијом пројекта "еБеба", те да су и кроз пилот тестирања у Болници "Свети апостол Лука" у Добоју пружили подршку овој здравственој установи и здравственим радницима који раде на овом пројекту.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и у наредном периоду пружиће сву потребну подршку пројекту "еБеба", а прије свега обавезати директоре здравствених установа које имају регистрована породилишта да обезбиједе све предуслове како би овај систем био реализован што боље и да би грађани били задовољни новим начином на који могу да дођу до првих докумената за своју бебу.

Према препоруци Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, прва здравствена установа за примјену информационог система "еБеба" биће Болница "Свети апостол Лука" у Добоју, како би се стекло неопходно искуство и добра пракса, прије имплементације система и у другим болницама.

Промоција информационог система "еБеба" у овој здравственој установи биће одржана у сриједу, 23. јуна, а пуштање система у продукциони рад у свим болницама у Републици Српској очекује се до 31. августа.

Пројекат "еБеба"омогућиће родитељима да све процедуре од рођења дјетета и уписа у матичну књигу рођених до уписа у здравствено осигурање заврше на бржи, ефикаснији и економичнији начин.

Предност система "еБеба" је и у томе што ће родитељима уштедити и вријеме и новац приликом пријаве новорођенчета, јер ће избјећи огромну папирологију и непотребни обилазак шалтера што је до сада била пракса.

За реализацију овог пројекта издвојено је 683.760 КМ без ПДВ, односно 800.000 КМ са ПДВ, а Инфромациони систем "еБеба" је у власништву Републике Српске.