latinica  ћирилица
19/06/2021 |  13:50 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Отворен Херцег фест (ВИДЕО)

У Требињу је данас отворен други сајам херцеговачких производа Херцег фест на коме су своје производе представили 24 излагача Херцеговачке куће.
"Херцег фест" у Требињу - Фото: СРНА
"Херцег фест" у ТребињуФото: СРНА

Након годину дана паузе, произвођачи аутохтоних херцеговачких производа, представили су своју понуду. Вино, мед, сир, бијели лук, препарати од љековитог биља - све изложено у центру Требиња.

Други по реду Херцег фест организује Аграрни фонд града Требиња, како би додатно представио производе својих коопераната. Ови производи се иначе могу наћи у Херцеговачкој кући, која сада већ постоји у четири града.

Директор Аграрног фонда Веселин Дутина рекао је да произвођачи у "ерцеговачкој кући сваким даном имају неки нови производ да понуде, те да је са почетних 180 артикала број производа повећан на више од 1.000 артикала.

- Излагачи су су данас приказали гастрономску раскош Херцеговине. Жељели смо да туристима којих је сваки дан више у Требињу прикажемо што већи број наших традиционалних производа и све оно што могу да купе у Херцеговачкој кући - рекао је Дутина.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да је овај сајам резултат добре политике градских структура власти и људи који се баве примарном производњом, те да је ово најбоља манифестација да се покаже шта се заједнички може урадити.

Кошарац је истакао да је веома важно обезбиједити тржиште за производе из Републике Српске, како у БиХ тако и на спољнотрговинском плану, те да га радују искораци Аграрног фонда и града када је ријеч о концепту Херцеговачке куће.

Туристичка организација Српске данас је у Требињу промовисала јединствен пројекат - виртуелно путовање на десет дестинација у Републици Српској.