latinica  ћирилица
19/06/2021 |  15:19 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Дјеца са Космета стигла у Српску (ФОТО/ВИДЕО)

Дјецa с Косова и Метохије данас су стигла у Републику Српску, гдје ће боравити до 27. јуна. Биће смјештени код вршњака у породицима у више градова и општина Српске и Брчко дистрикта.
Дјеца са Космета у Бијељини - Фото: СРНА
Дјеца са Космета у БијељиниФото: СРНА

Основци из српских општина са југа Косова и Метохије са учитељима и наставницима стигли су у Републику Српску да подијеле радост дружења, упознају своје вршњаке и њихове породице широм Републике Српске.

Шест аутобуса са око 400 дјеце са наставницима дочекали су предсједник Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије Милорад Арлов и потпредсједник Скупштине града Бијељина Миленко Митровић.

Фото: РТРС

Арлов је навео да је ове године због пандемије у Српску стигло нешто мање дјеце него претходних година. Додао је да су епидемиолошке мјере испоштоване, тако да није било већих препрека да ове године буде реализован хуманитарни пројекат Одбора.

- Сутра ће нам доћи и један аутобус дјеце са Косова и Метохије са потешкоћама у развоју, који су наши посебно драги гости. Они ће доћи у пратњи родитеља из Удружења родитеља "Подржи ме" - рекао је Арлов, додавши да се за њих у Косовској Митровици гради центар "9. јануар" који ће захваљујући хуманости Републике Српске ове године бити завршен.

Арлов је захвалио свима који су учествовали у овом пројекту, који је један од најхуманијих.

Фото: СРНА

Иако су дочекали госте, ове године Бијељина није учествовала у овом вишегодишњем пројекту. Потпредсједник Скупштине града Миленко Митровић рекао је да се нада да се више никада неће поновити грешка да град Бијељина не прими дјецу са Косова и Метохије.

- Бијељина је имала довољно снаге да угости бар 50 дјеце. Бијељина град побратим са Гораждевцом и Пећи и ми смо веома лијепо и братски тамо дочекивани - рекао је Митровић.

Фото: РТРС

Директорка Основне школе "Десанка Максимовић" из Косовске Каменице Јадранка Васић рекла је да су осјећања која преовладавају код дјеце и особља пелијепа, те да свега овог не би било да није људи великог срца какво имају људи Републике Српске.

Фото: РТРС

Ово је девета година да су малишани са Косова и Метохије у седмодневној посјети Српској. Овај пут дружиће се са вршњацима у Приједору, Челинцу, Прњавору и Шамцу, Броду, Пелагићеву, Милићима, Језеру, Требињу и Брчко дистрикту.