latinica  ћирилица
19/06/2021 |  15:25 ⇒ 15:31 | Аутор: СРНА

Обиљежено 29 година од убиства српских заробљеника у Дервенти

У Дервенти је данас обиљежено 29 година од погибије осам српских заробљеника из овог мјеста који су изгубили живот док су копали ровове за потребе хрватских снага.
Дервента-парастос - Фото: СРНА
Дервента-парастосФото: СРНА

На копању ровова погинули су Ненад Панзаловић, Жељко и Раде Бокур, Вујадин Љубојевић, Саво Павловић, Драган Грбић, Миро Јовичић и Милорад Гуњевић.

Парастос је служен и вијенци положени испред споменика на раскрсници путева Горња Лупљаница - Велика Сочаница - Дажница /Томасово брдо/.

Предсједник Удружења ратних заробљеника општине Дервента Драго Кнежевић указао је на чињеницу да до данас нису подигнуте оптужнице против оних који су криви за смрт заробљеника.

- Уназад два-три мјесеца имао сам састанак са замјеником главног тужиоца БиХ који ми је пренио радосну вијест да Тужилаштво почиње да ради на случају "Томасово брдо", гдје су погинули заробљени и то по командној одговорности. Да се утврди ко је наредио да се заробљеници изведу између двије ватре, односно на борбену линију да копају ровове - рекао је Кнежевић.

Он је додао да је од замјеника главног тужиоца БиХ добио информацију да ће бити подигнуте и оптужнице за силовање жена на Чардаку.

- Немам информацију и нисам могао сазнати о којем се броју жена ради, јер то не иде у јавност. Радује нас да је коначно почела правда да се тражи. Што се тиче нас преживјелих заробљеника бићемо спремни да свједочимо и борићемо се да докажемо праву истину, да се иза решетака нађу они који су то заслужили - рекао је Кнежевић.

Он је подсјетио да је 15 логораша на данашњи дан одведено да копају ровове на Томасовом брду, гдје је осам погинуло, а седам тешко рањено.

- Они су доведени на прву борбену линију да копају ровове из логора који су били раније формирани на подручју дервентске општине, гдје су стравично мучени и над њима су се иживљавали на разне начине - рекао је Кнежевић.

Парастос је служен и за двојицу заробљеника убијених у бившем Дому ЈНА у Дервенти Благоја Ђураша и Чеду Ћудића, те положени вијенци и прислужене свијеће код спомен-плоче која се налази на садашњем Центру за културу.

Вијенац испред спомен-плоче на Центру за културу положили су шеф Одсјека борачко- инвалидске заштите града Дервента Станиша Микеревић, предсједник Скупштине града Дервента Мирко Земуновић, делегације Удружења ратних заробљеника и Градске борачке организације, те представници политичких партија.

Организатор обиљежавања је било Удружење ратних заробљеника општине Дервента.