latinica  ћирилица
19/06/2021 |  16:51 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан сјећања на Јадовно (ФОТО/ВИДЕО)

У организацији Удружења "Јадовно 1941" обиљежено је 80 година од страдања 38.000 Срба у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг. У храму Светог Петра и Павла у Смиљану служен је парастос, а помен жртвама код Шаранове јаме на Велебиту. Упркос претходно добијеној дозволи учесницима обиљежавања у Хрватској онемогућено је постављање Часног крста поред јаме Бадањ. Крст је освештан и остављен у манастиру Медак.
Дан сјећања на Јадовно - Фото: РТРС
Дан сјећања на ЈадовноФото: РТРС

Јама Бадањ на Велебиту, недалеко од села Ступачиново, у којој су на најсвирепији начин убијени недужних Срби, лоцирана је крајем прошле године. Чланови Удружења "Јадовно 1941" хтјели су да поставе Часни крст, али нису успјели.

- Након позитивних искустава са полицијом из Госпића, саопштено нам је да новоизабрани начелник Карлобага одбија да већ унапријед припремљен протокол испоштује, односно, онемогућено нам је да поставимо крст тамо гдје је замишљен, изнад јаме Бадањ, која је једна од јама која је прогутала највише Срба - рекао је Данијел Симић, председник Скупштине овог удружења.

Фото: РТРС

Освештани Часни крст остављен је у манастиру Медак. У оквиру обиљежавања, у Смиљану је служен парастос Светим новомученицима јасеновачким. Поред храма налази се гробница с остацима 550 Срба из овог краја, који су страдали у Другом свјетском рату. Код Шаранове јаме, организован је помен жртвама овог злогласног логора смрти, у коме је страдало не мање од 38.000 Срба. Због епидемиолошких мјера, број посјетилаца био је ограничен.

Фото: РТРС

Обиљежавање Дана сјећања на Јадовно морална је обавеза и дуг свих Срба према прецима, који су страдали на овом мјесту.

- Његовање културе сјећања је најмање што можемо учинити да се такви злочини не забораве и не понове - истакла је Маја Радивојац, савјетница министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Дужност свих нас је да се активније укључимо и дамо допринос настојању да истина о усташким звјерским злочинима у овом комплексу логора изађе на видјело.

- Ово подручје је прогутало, премо доктору Ђури Затезалу, не мање од 40.000 жртава, од тога 38.000 Срба који су довожени су с подручја цијеле тадашње НДХ -истакао је Душан Басташић, предсједник Удружења грађана "Јадовно 1941".

Патријаршијски благослов за обиљежавање Дана сјећања на жртве логора смрти у Јадовну, Госпићу и на Пагу дао је патријарх српски Порфирије.