latinica  ћирилица
19/06/2021 |  17:42 ⇒ 17:43 | Аутор: sputniknews.com

"Нијемци треба да се стиде"

Дан кад је нацистичка Њемачка напала Совјетски Савез за Нијемце је разлог за срамоту, изјавила је канцеларка Ангела Меркел у обраћању, објављеном на сајту Владе.

- За неколико дана, 22. јуна биће обиљежена годишњица напада нацистичке Њемачке на тадашњи Совјетски Савез. Након што је њемачким нападом на Пољску 1939. године почео Други свјетски рат, двије године касније Њемачка је отворила наредно страшно поглавље. За нас, Нијемце, тај дан је разлог за срамоту - рекла је Меркелова.

Она је додала да Њемачка признаје да сноси одговорност за злочине нацистичког режима.

- То укључује и константно сјећање на оно што се догодило. То не смије бити заборављено. То дугујемо милионима жртава и њиховим потомцима. Из те одговорности расте наша дужност да дјелујемо у име мира и међународног поретка, заснованог на правилима - истакла је Меркелова.

Како је додала, упркос ужасима рата народи бившег Совјетског Савеза пружили су руку помирења њеној земљи.

- Дубоко смо захвални због тога - поручила је канцеларка.

Према њеним ријечима, Њемачка је тијесно повезана са Русијом историјским и економским везама, и потребно је одржавати дијалог са Москвом, упркос постојећим неслагањима.

Раније је предсједник Њемачке Франк-Валтер Штајнмајер изјавио да је рат нацистичке Њемачке против СССР-а био крваво варварство.

Како је рекао, нико није страдао у Другом свјетском рату више него народи бившег Совјетског Савеза.