latinica  ћирилица
19/06/2021 |  19:21 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Из ЕУ фондова и средства за опоравак привреде од посљедица пандемије (ВИДЕО)

Колико су фондови Европске уније доступни привредним друштвима и каква су искуства корисника - провјерили смо у Градишци.

Средствима из фондова и програма Уније финансирају се различити пројекти, од запошљавања, предузетништва, инфраструктуре и пољопривреде, до науке и културе.

Сада су на располагању и додатна, за опоравак привреде од посљедица пандемије.

Компанија Тикт Мануфактура из Градишке бави се машинском обрадом метала, израдом прототипова и дијелова за машинску и ауто индустрију у сектору тркаћих аутомобила. Комплетну производњу извози на тржиште ЕУ, највише у Њемачку. Скоро сви процеси су дигитализовани. Уз подршку ЕУ, уводе роботизацију у производњу.

Осим повећања продуктивности и ефикасности, и радници ће стећи високе квалификације.



Градишка је међу успјешним локалним самоуправама у погледу кориштења средстава европских фондова са више од 60 одобрених пројеката градске развојне агенције и око шест милиона марака за развој привреде и других области.

Богдан Вицановић, директор Развојне агенције Градишка, каже да тренутно у Градишци имају десетак пројеката који се финансирају и имплементирају средствима ЕУ и међународних донатора, што доприноси јачању људских потенцијала.

Повећано интересовање за информисање о могућностима као и условима за добијање, посебно бесповратних средства за модернизацију производних процеса, још увијек не прате капацитети фирми, јер је релативно мало привредних друштава која самостално раде припрему и провођење пројектних приједлога.

Оливера Радић, руководилац Центра за макроекономију, унапређење пословања и бонитете Привредне коморе Републике Српске, каже да је Привредна комора веома активна на овом пољу и да редовно информише привреду о свим програмима помоћи који су им на располагању, те да пружа савјетодавне услуге.

Осим кадровских претпоставки, успјешност коришћења новца из фондова Европске уније зависи и од других фактора, попут кључних стратешких докумената, ефикасности локалних јединица и њихове администрације.