latinica  ћирилица
19/06/2021 |  20:43 ⇒ 20:46 | Аутор: СРНА

Над Србима Сребренице почињен геноцид у Другом свјетском рату

Над Србима у Сребреничком срезу почињен је геноцид у Другом свјетском рату јер је утврђено да је постојала јасна намјера да Срби биолошки нестану са овог простора с обзиром да су усташе убијале дјецу и жене, рекао је историчар Драга Мастиловић.
Сребреница: Промоција зборника "Злочин геноцида над Србима у Сребреници у Другом свјетском рату" - Фото: СРНА
Сребреница: Промоција зборника "Злочин геноцида над Србима у Сребреници у Другом свјетском рату"Фото: СРНА

Мастиловић је вечерас у Сребреници говорио на представљању зборника докумената "Злочини геноцида на Србима у Сребреници у Другом свјетском рату", што је била прва промоција овог зборника који је објављен прошле године, али због вируса корона није промовисан.

Он је рекао да зборник садржи 140 прворазредних докумената који говоре о почињеним масовним злочинима и свједоче о геноциду који се десио над српским народом сребреничког краја.

Мастиловић је навео да је према расположивим документима утврдио да је на подручју Сребренице убијено најмање 2.300 српских цивила, а да је најмонструознији злочин почињен другог и трећег дана Тројчиндана, 14. и 15. јуна 1943. године.

- Тада је убијено минимум 229 особа од којих чак 80 дјеце, што потврђује геноцидни план тадашње Независне државе Хрватске - истакао је Мастиловић.

Према његовим ријечима, тај злочин су починили припадници 29. бојне Јосипа Курелеца, о чему постоје сачувани документи у Архиву БиХ.

- Прикупљајући грађу за један научни рад наишао сам на једну кутију на којој је писало Сребреница. У тој кутији били су записници са вјештачења која је 20.јуна 1943. године обавила комисија предвођена судијом Вејсилом Хаџибегићем, који је сакрио и сачувао копију тог записника у коме се налазе имена свих идентификованих жртава, као и поименични састав јединице која је починила злочин, а 70 одсто су били муслимани - појаснио је Мастиловић.

Он је изнио детаљ да је Хаџибегић од тадашње општинске власти Сребренице добио списак са именима 75 жртава, а из колективне гробнице која се налазила на мјесту данашње полицијске станице у Сребреници ексхумирао је посмртне остатке 78 лица.

Мастиловић је указао да је истраживањем утврђено да је овај случај завршен судским закључком да се сваки даљи поступак завршава и ствар се предаје забораву.

Мастиловић је говорио и о другим српским страдањима на овом подручју у Другом свјетском рату, од Францетићеве "црне легије" и других.

Зборник су приредили професори и асистенти Катедре за историју и археологију Филозофског факултета у Источном Сарајеву који је и издавач ове вриједне књиге документа.

Документа потичу из Архива БиХ, из фонда Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача, из Архива Југославије, те из Архива Србије, из фонда Милана Недића.

Мастиловић је рекао да су документи сакупљани неколико година, а највише их је прикупљено 2014. године, само неколико дана прије пожара у Архиву БиХ.

Потпредсједник Скупштине општине Сребреница Радомир Павловић захвалио је приређивачима и издавачу, оцијенивши овај зборник изузетно значајним за сазнавање праве истине о српским и осталим страдањима у Другом свјетском рату.

- Познато је да су Срби чинили 70 одсто жртава на простору Југославије у Другом свјетском рату, али је то деценијама прикривано и вријеме је да се изврши ревизија комунистичког наратива и објави права истина о српским страдањима и доприносу у борби против фашизма - додао је Павловић.

Он је најавио да ће промоције овог зборника бити одржане у још неким подрињским општинама.

Промоцију је организовало Српско просвјетно и културно друштво Просвјета из Сребренице.