latinica  ћирилица
20/06/2021 |  12:56 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Јуначки кораци "Вукова са Вучијака" утиснути у сваки педаљ Српске (ВИДЕО)

У Прњавору је обиљежено 30 година од формирања јединице "Вукови с Вучијака", прве српске добровољачке јединице и Првог ударног батаљона Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.
Постројавање - Вукови са Вучијака - Фото: РТРС
Постројавање - Вукови са ВучијакаФото: РТРС

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић положила је вијенац у Спомен соби гдје су служени парастос и помен погинулим и умрлим борцима, а након тога је поздравила преживјеле припаднике и обавила постројавање јединице.

Предсједница је рекла да је јединица "Вукови са Вучијака" била уз свој народ када је то било најпотребније, а да су њени припадници исказали патриотизам, храброст и пожртвованост.

Она је истакла да је ово велики дан који подсјећа на славна времена формирања јединице.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- То су били људи који се први, као велике патриоте, стали на линију одбране Републике Српске. У то ратно вријеме имала сам прилику да живим у Прњавору, да са грађанима дијелим све што се догађало и сви смо били поносни на оно што су радили "Вукови с Вучијака" - рекла је предсједница Цвијановић.

Она је истакла да је нажалост било и много тешких момената, људских губитака, рањених.

- Сви смо због тога туговали, али и били поносни на допринос ове јединице. Сјећам се тих људи, на који начин су били слављени, како су им били захвални становници не само Прњавора, већ и цијеле регије - рекла је предсједница Српске.

Предсједница Цвијановић каже да је било важно што су постојали људи који су се одликовали својим патриотизмом, храброшћу и пожртвованошћу и који су као појединци и патриоте много дали Републици Српској.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да су борци са Вучијака бранили српски народ када је требало стварати Републику Српску.

- Данас, 30 година послије, сјећамо се тих људи, славног команданта Вељка Миланковића, који заслужују све друштвене похвале и признања - рекао је Додик на Вучијаку, гдје је присуствовао обиљежавању 30 година од формирања јединице "Вукови са Вучјака".

Он је истакао да су велики патриотизам који су имали и имају врхунска одлика јунаштва.

- Зато смо данас овдје да одамо признање за све што су учинили и да се присјетимо њихових ратних другова који су дали живот за Републику Српску - рекао је Додик.

Предсједник Удружења "Вукови с Вучијака" Славиша Миланковић каже да је прича о "Вуковима" прича о опстанку и преживљавању српског народа у којој су они одиграли кључну улогу.

Кроз прву српску добровољачку јединицу "Вукови с Вучјака" прошло је око 1.000 бораца, погинула су 43, а рањено око 200 припадника.

Уочи пробоја Коридора јединица је проглашена за Први ударни батаљон Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Предсједници Републике Српске одликовали су јединицу "Вукови с Вучијака" Орденом Милоша Обилића и Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда.

Ратни командант "Вукова с Вучијака" Вељко Миланковић преминуо је 14. фебруара 1993. године од посљедица рањавања у борбама у Републици Српској Крајини.

Посмртно је одликован Орденом Милоша Обилића.