latinica  ћирилица
20/06/2021 |  13:50 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

Владика Сергије служио литургију у Бихаћу

Поводом празника Силаска Светог Духа на апостоле, у истоименом храму у Бихаћу, Свету архијерејску литургију служио је епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, са свештенством.
Бихаћ: Владика Сергије служио Свету Литургију - Фото: РТРС
Бихаћ: Владика Сергије служио Свету ЛитургијуФото: РТРС

У пастирској бесједи епископ Сергије истакао је значај данашњег празника који се сматра рођенданом Цркве Христове, а који је описан на страницама Новог Завјета, као догађај силаска Светог Духа на окупљене апостоле, у виду огњених језика, након чега је започела јеванђелска мисија ученика Христових. 

Владика Сергије освештао је славско жито и кољиво, пожељевши православним вјерницима Бихаћа срећну храмовну славу, са жељом да опстану у граду на Уни, чувајући своје име, вјеру и традицију, баш као што су то чинили и њихови преци.

Важно је напоменути да се храм у Бихаћу, 1941. године, нашао на мети Павелићевог режима, и први је православни храм срушен у НДХ.

Након Другог свјетског рата, на мјесту порушеног православног храма, саграђена је зграда општине – градска управа, а спрат парохијског дома је пренамијењен у капелу, у којој су вршена богослужења.

Тек 1987. године започети су радови на подизању новог бихаћког храма, на потпуно новој локацији. Темељи будућег храма освештани су 26. јуна 1987. године.  Градња храма, због ратних и поратних околности, није текла предвиђеном динамиком. Радови на храму интензивирани су тек 2012. године.

Храм у Бихаћу освештао је патријарх српски Иринеј, 9. септембра 2018. године.