latinica  ћирилица
20/06/2021 |  14:02 ⇒ 17:06 | Аутор: РТРС

Град Приједор и Црква Свете Тројице обиљежили славу - Духове

Епископ бањалучки Јефрем данас је у Цркви Свете Тројице у Приједору служио Свету архијерејску литургију поводом Духова, славе града и овог храма.
Слава града Приједора - Фото: РТРС
Слава града ПриједораФото: РТРС

Епископ Јефрем је честитао славу града, а Цкрви Свете Тројице и  јубиларних 130 година постојања и служења вјерницима.

- Иако то није дуг временски период, али на нашем простору се мало цркава може похвалити да имају толико и више година. Црква је страдала у пожару и касније обновљена. Данас у Приједору имамо шест цркава, гради се  један манастир, а планирана је и градња цркве на Пећанима јер нигдје не градимо ради истицања већ градимо јер због сталне потребе наших вјерника у свом насељу имају храм - рекао је епископ.

Он је додао да је Црква Свете Тројице  један величанствени барокни храм у којима су се генерације крстиле, вјенчавале  биле на причешћивању.

- Треба храм одржавати и у овом времену јер храм се најбоље осјећа када је испуњен вјерницима. Он живи снагом присутних вјерника, он дише молитвом које они приносе Господу. Свуда нам је небо отворено и близу нас, али у храму божијем је најближе. Зато вам честитам овај јубијел са жељом да се овдје прославе још многи јубилеји како би они будућим генерацијама говорили о снази вјере народа који је овдје живио, а то је православни српски народ - поручио је епископ Јефрем окупљеним вјерницима.

У Цркви Свете Тројице обављено је ломљење славског колача и одржана литија.

Поводом крсне славе, положени су вијенци код споменика "За крст часни".

Градоначелник Приједора  Далибор Павловић изјавио је да је посебна част граду била што је литургију служио владика бањалучки Јефрем.

Он је додао да очекује да ће, сада када јењава пандемија вируса корона, Град Приједор наставити са економским развојем и јачањем привреде.

- Сви заједно ћемо помоћи да се што већи број грађана запосли и остане у Приједору. То нам је највећа жеља данас  на славу Града. Градска управа и ја, као градоначелник, потрудићемо се да тако и буде онако како смо замислили и како желимо - рекао је Павловић честитавши славу свим вјерницима који празнују Духове.