latinica  ћирилица
20/06/2021 |  15:24 ⇒ 15:41 | Аутор: РТРС

Руси освојили Свјетски куп на Врбасу

Друга посада Русије, рафтери из Томска освојили су шампионски пехар на Свјетском купу у рафтингу "Бањалука Врбас 2021 - Меморијал Бранка Штулић".
Свјетски куп у рафтингу - Фото: РТРС
Свјетски куп у рафтингуФото: РТРС

Они су се након побједе у дисциплини спуст освојили шампионски пехар у генералном поретку, саопштено је из Рафтинг клуба Кањон.

Друго мјесто припало је првој руској посади, а треће рафтерима рафтерима бањалучког Дајак клуба. Шампионски пехар уручио им је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић који је рекао да су се Бањалука и РК Кањон, према традицији показали као одлични домаћини.

Члан побједничке посаде из Томска Александар Сондор каже да су очекивали побједу, али да су знали да ће бити компликовано, јер одавно нису путовали у Европу због пандемије вируса корона и нису знали како се припремају европски противници.

Капитен Дајак клуба Драган Бабић каже да је бањалучка посада минулог викенда дала све од себе. Побједа у спринту и друго мјесто у спусту нису била довољни за шампионски пехар. Треће мјесто у генералном поретку Свјетског купа је у овом тренутку реално стање.

- Била је јако велика борба између нас и двије руске екипе. Успјели смо једну да побједимо, од друге смо изгубили четири секунде - рекао је, Бабић након одвесланог спуста од Бијелог потока до Карановца.

И у женској конкуренцији шампионски пехар отишао је у Русију, а освојила га је прва женска руска посада која је након два такмичарска дана тријумфовала у све четири дисциплине - спринт, Х2Х, слалом и спуст.

Њима је шампионски пехар уручио предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић, који је након церемоније додјеле медаља, честитавши најбољим рафтерима, нагласио да је Бањалука још једном доказала да је одличан домаћин.

Капитен прве руске посаде Валентина Кожанова је рекла да је ово велика побједа ове посаде, те да је тим урадио све што је планирао, освојивши златно одличје у Бањалуци. Организацијом и ријеком Врбас су импресиониране и радују се поновном доласку у Бањалуку.

Свјетски куп у Бањалуци окупио је 12 тимова из шест земаља - Русије, Летоније, Србије, Румуније, Мађарске и БиХ, а ова такмичења на Врбасу су увертира у Свјетско првенство којем је домаћин Бањалука 2023. године.