latinica  ћирилица
20/06/2021 |  16:34 ⇒ 16:35 | Аутор: СРНА

Република Српска остаје привржена војној неутралности

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Република Српска остаје привржена војној неутралности и ономе што је Народна скупштина донијела.
Република Српска (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

- Ми смо имали храбрости да ту декларацију донесу, и ми званичници из Републике Српске потпуно усклађено дјелујемо управо на тој декларацији Народне скупштине - рекао је Додик у Бијељини, одговарајући на питање о ставу министра одбране БиХ Сифета Поџића да је БиХ у Акционом плану за чланство у НАТО, "што је посљедња степеница за пуноправно чланство".

Додик је истакао да постоји декларација НАТО са посљедњег самита у којој се каже да су Грузија, Украјина и неке друге земље у процесу интеграције са НАТО, а да је БиХ у процесу сарадње, а не интеграција.

- Ако БиХ може да уђе, или Федерација БиХ у НАТО, нека уђе сутра па да видимо како ће без нас- рекао је Додик.

Он је поручио да се престане већ једном са таквим тезама, јер "нема НАТО".

- Ако они мисле да могу да иду у НАТО, нека дође на одлучивање па ћете видјети да од тога нема ништа. Ми остајемо привржени војној неутралности и ономе што је Народна скупштина донијела - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, они за потребе своје јавности причају једну причу, а постоји папир који каже да се чланство у НАТО не прејудицира.

- Значи не ради се ништа са тим циљем. То је превод, буквалан превод. А оно што они говоре, ја разумијем да они то хоће па нека иду ако могу да иду, ми нећемо - рекао је Додик.