latinica  ћирилица
20/06/2021 |  17:10 ⇒ 17:12 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Потенцијал Бијељине може се ставити у функцију само сарадњом

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бијељини да овај град има огроман потенцијал и да се он може ставити у функцију само ако сви заједно раде.
Бијељина - састанак -
Бијељина - састанак

Она је рекла да је састанака највиших званичника Српске и руководства Бијељине био добар и конструктиван, те да представницима републичке власти ниједно од питања са састанка није непознаница јер се читав низ година баве сваком општином и сваким градом у Републици Српској.

- Међутим, оно што је овдје /на конференцији за новинаре/ коментарисано градоначелник /Бијељине Љубиша Петровић/ не личи на оно што је разговарано на састанку - рекла је Цвијановић.

Она је нагасила да ради младих брачних парова мора да да појашњење градоначелникових тврдњи, да се не би доносили погрешни закључци.

Што се тиче Инвестиционо-развојне банке и подршке младим брачним паровима у обезбјеђивању своје прве стамбене јединице, предсједница Српске је рекла да је то пројект који траје од 2008. године без престанка, те да су многи млади брачни парови искористили могућност субвенционисања каматне стопе.

- Мијењали смо критеријуме да бисмо имали што већи обухват младих људи. ИРБ има намјеру да успостави своје регионалне канцеларије широм Српске што је јако добро, јер ће бити доиступнији нашим грађанима - појаснила је она, демантујући тако нерагументоване изјаве Петровића.

Ово о чему је градоначелник говорио, истакла је предсједница Цвијановић, су локални пројекти које свака општина реализује зависно од свог опредјељења према младој популацији.

- Дакле, републички пројект постоји и тамо се пријављују људи без обриза на то да ли живе у Бијељини, Добоју, Зворнику... и ми то не гледамо на географски начин, него суштински да помогнемо младом брачном пару да дође до првог стана гдје год он живио широм Републике Српске - рекла је она.

Она је нагласила да је на граду да активира сам неке ствари као што је добар примјер Добој гдје се реализује пројекат с циљем помоћи младим брачним паровима, који су одушевљени јер им је то стимуланс за заснивање породице.

- Ми подржавамо градоначелника и Градску управу Бијељине да и они развију такав пројекат у свом граду и наравно да ће увијек постојати подршка републичких органа, али морамо раздвојити те двије ствари - објаснила је предсједница Цвијановић.

Она је нагласила да њен утисак са састанка добар, али да је дио иступа градоначелника на конференцији за новинаре у којем је изнио нетачне податке био непотребан и да тако не треба комуницирати.

- Увијек говорим да републичка и локална власт морају добро сарађивати, тако да је овакав начин комуникације непотребан - напоменула је предсједница.

Она је додала да је натачна и твдрња да Република одузима нешто граду у слислу финансија.

- Ми смо добили прецизно објешњење овдје да имамо један кредит преко осам милиона КМ и други већи од пет милиона КМ. Начин исплате тог кредита је да може Министарство финансија да обустви исплату ПДВ-а у износу који је еквивалентан кредиту који се мора враћати. Ништа се не одузима Граду Бијељина него се сервисира на вријеме онако како је то могуће - нагласила је предсједница Републике Српске.