latinica  ћирилица
20/06/2021 |  17:40 ⇒ 17:51 | Аутор: СРНА

Петровић: Народни новац трошити на добробит грађана

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић изјавио је данас да народни новац треба трошити на добробит свих грађана.
Љубиша Петровић - Фото: СРНА
Љубиша ПетровићФото: СРНА

Он је изјавио да је на данашњем састанку са званичницима Републике Српске у Бијељини покренут велики број тема, од којих су неке, како је навео, мање, а неке више болне.

- Започети пројекти, као што је ауто-пут и изградња нове аутобуске станице, имају своју динамику. У складу са приливом средстава у буџет настављамо оно што је започето - рекао је Петровић након састанка са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић, премијером Радованом Вишковићем и предсједавајућим и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Он је навео да је за припреме за изградњу Дринског насипа "изгубљено седам година" и да Градска управа не жели више да чека, те да ће испоштовати своје обавезе у поступку експропријације.

- Покренућемо да се новац исплати људима и да та изградња заживи, јер то људи од нас очекују. Новац ће бити утрошен на прави начин. Објаснићемо људима колико је то значајно и установити цијену експропријације - рекао је Петровић и додао да је ријеч о 3.000 парцела.

Он тврди да је "Граду амандманом одузето 600.000 КМ са позиције експропријације".

Говорећи о модернизацији пољопривреде и пројектима наводњавања, он је истакао да су они успјешно реализовани у свим мјесним заједницама и да је сарадња са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде позитивна.

Он каже да је у плану наставак пројекта наводњавања у мјесној заједници Којчиновац, а да би добро било да се шири према Брчком.

Петровић је рекао да је на састанку било полемике о преузимању кредитних обавеза за АД Водовод и канализација.

- Учеснике састанка упознао сам о обећаном смањењу цијене воде, нагомиланим дуговима, кредитним задужењима и одузимању ПДВ средстава која припадају Бијељини од стране Министарства финансија. Желимо да знамо ко је шта у прошлости обећавао, да ли се и даље стоји иза тих обећања - навео је он.

Што се тиче враћања АД Град у надлежност града Бијељина, он тврди да је раритет у Републици Српској да, како каже, Влада управља кванташком и сточном пијацом.

Петровић је рекао да је на састанку било ријечи и о Бањи Дворови и да је констатовано да је заједнички циљ да у тој установи ради 100 до 130 људи, да постане задравствено-туристички центар.

- У Бањи постоје велики проблеми. Издвајања Градске управе за седам мјесеци њеног дјеловања у ковид систему била су више од 200.000 КМ - навео је Петровић и додао да је циљ да буде ријешен статус ове бање.

Он је додао да је премијер Вишковић изразио спремност да се утврди шта су чије надлежности и да се ријеши тај проблем.

Петровић је истакао да је за пројекат ауто-пута поступак експропријације завршен више од 95 одсто.

- Нема потребе да ико својата било чије пројекте. Обавеза Владе је да улаже у сваку локалну заједницу - рекао је Петровић.