latinica  ћирилица
20/06/2021 |  19:43 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Нова Градишка: Ни давно преминулим Србима не дају спокоја (ВИДЕО)

На православном гробљу у насељу Ковачевац код Нове Градишке у Хрватској, уништено је 17 надгробних споменика.
Девастирано гробље - Фото: РТРС
Девастирано гробљеФото: РТРС

Док полиција трага за починиоцима, малобројни Срби повратници не крију забринутост.

Ово се, како истичу, не догађа први пут.

Вандалски чин оваквих размјера незапамћен је у Новој Градишци и околини. На православном гробљу у Ковачевцу 17 споменика, већином исписаних на ћирилици, у потпуности је уништено. Уништени су и поједини дрвени крстови.

- То је толико ниско, толико мизерно, ја се најежим, немам ријечи. Прије неких десетак година на гробовима су били дрвени крстови, а када су ми дошли зетови из Њемачке, ти крстови су били наопако окренути и забодени у земљу - испричао је Бошко Маргетић из Ковачевца.

Рушење православних споменика узнемирило је Србе повратнике. Овако се, кажу, шаље лоша порука.

Горан Ногић, предсједник Вијећа српске националне мањине, Нова Градишка, рекао је да се руше гробови њихових предака.

- Не може човјек остати равнодушан на то. То је вијест коју смо сви примили као да нас је неко убо шилом - потресен је Ногић.

Из Полицијске управе бродско-посавске саопштили су да је на лицу мјеста извршен увиђај, као и да се трага за починиоцима.

- О наведеном догађају, полиција је 16. јуна 2021. године обавијестила Општинска државно тужилаштво у Славонском Броду, те слиједи подношење кривичне пријаве против непознатог починиоца - навели су из ПУ бродско посавске.

Рушење надгробних споменика у Ковачевцу није изолован случај. На мети вандала протеклих година често је било и православно гробље у Новој Градишци.

А сваки овакав потез код Срба повратника изазива додатну стрепњу и страх. Према посљедњем попису, у Новој Градишци било је 670 Срба. Њихов број се, међутим, смањује. Неки чак престају да се изјашњавају као Срби, тврде представници српске заједнице с овог подручја.

Ногић упозорава, да су Срби страхујући за своју судбину, престали да се изјашњавају као припадници српског народа и да кидају везе са свим што има ријеч "српски".

Душан Ногић, предсједник вијећа Српске националне мањине Бродско-посавске жупаније, наводи да је присутан страх код припадника српског народа, те упозорава да када у друштву постоји страх, ту нема разума, ни памети.

Градске власти обећале су санацију порушених споменика на православном гробљу у Ковачевцу. Срби повратници очекују да ће кривци за тај вандалски чин што прије бити пронађени и процесуирани.