latinica  ћирилица
20/06/2021 |  21:59 | Аутор: СРНА

На Космету се све више крше елементарна вјерска права и слободе

Епархија рашко-призренска саопштила је да је на Косову и Метохији повећан степен кршења елементарних вјерских права и слободе кретања на темељу етничке и вјерске припадности, јер се вјерницима расељенима на простору централне Србије, забрањује да посјећују светиње и гробља, као и да учествују у црквеним прославама у покрајини.
Епархија рашко-призренска упозорава на кршење права (Фото: eparhija-prizren.com) -
Епархија рашко-призренска упозорава на кршење права (Фото: eparhija-prizren.com)

Епархија је у објави на Твитеру указала да је посљедњи у низу инцидената, када су вјерници поријеклом из села Мушутишта најпре пуштени да пређу административни прелаз Јариње, а потом принуђени да напусте Косово и Метохију.

У саопштењу се наводи да је ова група вјерника требало да посјети неколико светиња Српске православне цркве на Косову и Метохији и да данас на Тројичин дан учествује у литургији, која је била заказана на рушевинама Манастира Свете Тројице код Мушутишта, општина Сува Река, који је, иначе, порушен након завршетка рата у љето 1999. године.

Из Епархије рашко-призренска истичу да су годинама послије рата редовно служене литургије на овој локацији, али да су посљедњих година локални албански демонстранти спречавали приступ манастиру.

У саопштењу се наводи да је у овом случају ријеч о директном кршењу Закона о вјерским слободама који својим чланом 7А даје гаранције да неће постојати произвољна забрана за улазак на Косоово и Метохију посјетиоцима цркава и манастира СПЦ.

Директор Канцеларије Владе Србије на Косову и Метохији Петар Петковић саопштио је раније да је аутобус са 50 вјерника из централне Србије који су кренули на Задушнице и да посјете храмове СПЦ на Косову и Метохији, враћен јуче ујутру из Косовске Митровице за Београд.