latinica  ћирилица
21/06/2021 |  08:56 | Аутор: СРНА

Техеран спреман за повећање извоза нафте

Иран би у кратком року могао да извезе милионе барела нафте из својих складишта уколико постигне договор са САД о свом нуклеарном програму, изјавили су трговци овим енергентом и извори из нафтне индустрије.

САД и Иран су средином јуна почели шесту рунду индиректних разговора о обнављању нуклеарног споразума из 2015. године, из којег се претходни предсједник САД Доналд Трамп повукао 2018.

Трамп је поново увео санкције иранском енергетском сектору, због чега су рафинерије у многим земљама почеле да одбијају иранску нафту. Техеран је био приморан за значајно умањи извоз, пренио је АП.

Иран има четврте највеће залихе нафте у свијету и снажно се ослања на приход од продаје овог енергента.

Званичници Министарства нафте у Техерану кажу да Исламска Република планира да повећа извоз на 3,8 милиона барела на дан са садашњих 2,1 милиона.

То би био ниво производње из времена прије санкција, али би за његово достизање било потребно вријеме због смањења улагања у овај сектор у периоду од неколико година.

Да би надокнадила мањак вађења црног злата из нафтних поља, Иранска национална компанија за нафту планира да користи залихе из складишта у којима се налази око 200 милиона барела, наводе аналитичари.

То би омогућило да Иран подигне глобалне испоруке нафте за један проценат дневно у периоду од шест мјесеци.