latinica  ћирилица
21/06/2021 |  09:10 ⇒ 11:07 | Аутор: СРНА

Караџићу не дају рачунар да спрема ревизију поступка

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић ни три седмице након пребацивања из Шевенингена у британски затвор не може да ради на започетој ревизији свог поступка, јер му још нису достављене личне ствари, забиљешке и документа нити му је одобрено да користи рачунар, изјавила је његова кћерка Соња Караџић Јовичевић.
Радован Караџић - Фото: РТРС
Радован КараџићФото: РТРС

Она је истакла да Караџић у затвору на британском острву Вајт нема сат, не може још да располаже ни својим новцем, јер му га нису промијенили у фунте, па са породицом разговара помоћу позајмљеног новца на картици за позиве.

- У почетку је могао да зове само мој број, а недавно му је одобрено да може да се јави још двојици адвоката, правном савјетнику и једном унуку, од четворице колико има - рекла је Караџићева кћерка за београдске "Вечерње новости".

Она је навела да му је ограничен број и трајање позива, између два позива мора да прође неколико сати, а најдужи разговор који је имала са оцем трајао је десет минута.

Према њеним ријечима, због недостатка новца, ограничен је на затворске оброке, који нису у складу са исхраном коју би морао да има према препоруци љекара.

Караџићева кћерка истиче да, откако је пребачен из Шевенингена, њен отац још није упознат ни са тиме која све права има у затвору јер то не може да добије да прочита.

- Ми сад тражимо да тамо ангажујемо адвоката који ће Радовану помоћи да буде заштићен и користи све што може од права која му припадају - навела је Јовичевићева.

Према њеним ријечима, Караџић је у затвору сам и не среће никога од других затвореника, а добио је и прво писмо од једне српске породице из Швајцарске, што га је посебно обрадовало.

Путем кћерке Соње, Караџић је захвалио онима који су му у суботу, 19. јуна, честитали 76. рођендан.

- Молим се за све Србе, за Српску и Србију, да им драги Бог и Свети Василије Острошки, слава му и милост, подаре здравље, сваки напредак, слогу, срећан и спокојан живот - поручио је Караџић.