latinica  ћирилица
21/06/2021 |  09:14 ⇒ 09:18 | Аутор: СРНА

Кина: Забрањен рад рудника криптовалута

Кина је проширила борбу против индустрије производње криптовалута и забранила рад рудника у кључној југозападној провинцији Сичуан.
Криптовалута - Фото: илустрација
КриптовалутаФото: илустрација

Кинески рудници су основа око 80 одсто глобалне трговине криптовалутама иако је у Кини трговина дигиталним валутама забрањена од 2017. године.

У посљедњих неколико мјесеци, више провинција наредило је затварање рудника пошто Пекинг пооштрава контролу, пренио је АП.

Власти у Сичуану наредиле су затварање 26 рудника прошле седмице, у складу са обавјештењем које је објављено на кинеским друштвеним мрежама и које је потврдио један бивши рудар криптовалута.

Компанијама за дистрибуцију електричне енергије наложено је да обуставе испоруку струје рудницима криптовалута до недјеље, 20. јуна.

Истовремено је локалним властима наређено да обаве "потпуно чишћење" и проведу истрагу да би рудници за "копање" дигиталних новчића били пронађени и затворени.

Сичуан је једна од највећих база индустрије крипторударења у Кини.

Компјутерски центри који се баве овим послом троше огромне количине јефтине енергије која стиже из локалних хидроцентрала.

Према писању државног таблоида "Глобал тајмс", затварањем рудника у Сичуану капацитет рударења биткоина у Кини умањен је за преко 90 одсто.