latinica  ћирилица
21/06/2021 |  09:15 | Аутор: СРНА

Воћарима и узгајивачима свиња помоћ од 2,2 милиона КМ

Произвођачима воћа и узгајивачима свиња у Републици Српској биће исплаћена средства подршке у укупном износу од 2,2 милиона КМ ради ублажавања посљедица пандемије вируса корона, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Средства су одобрена из Компензационог фонда Републике Српске. Произвођачима воћа намијењено је око 1,5 милиона КМ, а узгајивачима свиња око 700.000 КМ, наводи се у саопштењу.

Исплата ће се вршити на основу захтјева који ће се подносити Агенцији за аграрна плаћања Републике Српске, а у складу са Правилником о условима и начину остваривања подршке пољопривредним произвођачима у условима изазваним пандемијом вируса корона који је донијело Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, а чија се објава очекује почетком ове седмице у "Службеном гласнику Републике Српске".

Воћари ће добити једнократну помоћ до 500 КМ по хектару. Биће обухваћени произвођачи крушке и коштичавог воћа /шљива, бресква, нектарина, кајсија, трешња, вишња/, а за ове намјене биће издвојено око милион КМ.

Очекује се да ће помоћ добити око 1.000 регистрованих воћара, који под воћем имају око 2.000 хектара.

Осим тога, додатних 500.000 КМ биће издвојено за набавку садница јабуке, шљиве, крушке и брескве, и овом врстом подршке биће омогућено подизање 100 хектара нових засада воћа.

Узгајивачи свиња биће подржани до 50 КМ по утовљеној свињи. Очекује се да ће ову врсту подршке добити око 90 узгајивача, који су утовили око 14.000 товних свиња за наведени обрачунски период.

Све наведене мјере подршке су креиране уз подршку удружења воћара и узгајивача свиња, уважавајући и њихове сугестије.

Узгајивачи свиња подносе захтјев за наведену подршку Агенцији за аграрна плаћања Републике Српске до 30. јуна, док воћари за једнократну помоћ захтјев подносе до 31. јула, а за набавку садница до 15. септембра.