latinica  ћирилица
21/06/2021 |  09:44 | Аутор: СРНА

Вујадиновић: Изетбеговић држи БиХ заробљену у прошлости

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије Милимир Вујадиновић поручио је предсједнику СДА Бакиру Изетбеговићу да Србија и српски народ нису осуђени ни за шта, те да би Бакир Изетбеговић требало да прихвати истину да је за крваве сукобе деведесетих година прошлог вијека у БиХ највећи кривац Исламска декларација Алије Изетбеговића.
Милимир Вујадиновић (Фото:Magločistač) -
Милимир Вујадиновић (Фото:Magločistač)

- Бакир Изетбеговић би требало да прихвати истину да је за крваве догађаје из деведесетих у БиХ добрим, можда и највећим дијелом, крива фундаменталистичка Исламска декларација његовог оца Алије, који је без поговора био спреман да жртвује мир у БиХ зарад постизања циљева из тог акта - рекао је Вујадиновић Срни, реагујући на изјаве Бакира Изетбеговића, који је оцијенио "чојством" потез Црне Горе о усвајању резолуције о Сребреници, а критике предсједника Србије Александра Вучића на тај потез назвао прикривањем злочина деведесетих.

Вујадиновић је рекао и да ће Изетбеговић морати да прихвати истину да Србија и српски народ нису осуђени ни за шта и да никакав спин сарајевске политичке чаршије неће моћи да промијени ту чињеницу.

- Најтежа истина коју ће морати да прихвати и најгорча пилула коју ће следбеник идеја Исламске декларације морати да прогута јесте та да је Србија коју води Вучић успјешна држава, која незаустављиво граби напред. То, нажалост, није случај са државом у којој Бакир Изетбеговић представља трећину власти и тиме заробљену у прошлости држи и БиХ и све њене народе - нагласио је Вујадиновић.

Он је истакао да Изетбеговић неће и не може да одлучује о јединству српског народа, свиђало се то њему или не.

- Управо због појава какав је Изетбеговић, без обзира где живео српски народ представља српски предсједник Александар Вучић - навео је Вујадиновић.

Он је поручио да Изетбеговић никада неће бити неко ко је потребан и позван да уређује односе између Србије и Црне Горе, двије вјековно братске државе и вјековно истог народа, који је из свих ратова излазио као побједник и праведник, на страни права и правде.

- Добро би било да се Бакир Изетбеговић угледа на Александра Вучића, престане са политикама прошлости и окрене се напретку и просперитету народа кога заступа и који од Србије и њеног предсједника имају пружену руку пријатељства - рекао је Вујадиновић.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић оцијенио је "чојством" потез Црне Горе која је усвојила резолуцију о Сребреници, док је критике предсједника Србије Александра Вучића на тај потез назвао прикривањем злочина деведестих.

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је, у вези са усвојеном резолуцијом о Сребреници у Скупштини Црне Горе, да је све што је урађено било против виталног интереса српског народа.

Скупштина Црне Горе изгласала је 17. јуна резолуцију о забрани негирања наводног геноцида у Сребреници. За њено усвајање гласало је 55 посланика, против је било 19, а уздржано седам.