latinica  ћирилица
21/06/2021 |  12:52 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

ОИ: Дозвољено до 10.000 гледалаца по такмичењу

Организатори Олимпијских игара у Токију ограничили су број гледалаца на 10.000 по сваком такмичењу, неколико дана након што су стручњаци упозорили да би одржавање Игара без навијача била најмање ризична опција у вријеме пандемије ковид 19.
Токио - Фото: REUTERS/Issei Kato
ТокиоФото: REUTERS/Issei Kato

Одлука, која је била очекивана, указује на жељу Јапана да спаси спортски скуп вриједан више милијарди долара, иако је домаћа јавност дубоко забринута због могућег поновног ширења заразе.

Јапан је у највећој мјери избјегао експлозивно ширење вируса корона, али се вакцинација одвија споро, а медицински систем је на ивици капацитета у неким дијеловима земље.

Према одлуци организатора, "ограничење је постављено на 50 одсто капацитета борилишта или највише 10.000 људи".

У саопштењу се наводи да викање и гласно поздрављање побједника или оних који остваре добар резултат неће бити дозвољено. Организатори наводе да ће ношење маски бити обавезно и да ће од гледалаца бити тражено да са спортских борилишта оду право кући.

У зависност од стања "квази ванредног стања", бројеви могу бити додатно умањени након 12. јула. Такмичења почињу 23. јула.

Гледаоцима из иностранства већ је забрањен долазак у Јапан. Национални стадион, изграђен за Олимпијске игре 1964. године, који ће угостити атлетичаре и фудбалере, може да прими 68.000 навијача, али ће сада бити попуњен са мање од 15 одсто капацитета.

Директни преноси такмичења омогућиће да се Олимпијске игре прате у читавом свијету.