latinica  ћирилица
21/06/2021 |  13:08 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Једна у низу непотребних иницијатива Турковићеве

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас да је иницијатива министра иностраних послова Бисере Турковић о изложби у сједишту УН у Њујорку посвећеној, како је навела, "геноциду у Сребреници", једна у низу непотребних иницијатива иза које не стоје институције БиХ него само један министар и дио министарства.
Зоран Тегелтија - Фото: klix.ba
Зоран ТегелтијаФото: klix.ba

Тегелтија је рекао да би домаћин коме је та иницијатива упућена морао да има у виду да то није иницијатива једне институције него појединца.

- Ту изложбу не могу да припреме институције него појединци. Лично мислим да то не зависи од Министарства иностраних послова него од домаћина који треба да то организује и да ће домаћин имати у виду са киме разговара и да иза те иницијативе не стоје институције БиХ - изјавио је Тегелтија новинарима у Костајници.

Према његовим ријечима, ово је, нажалост, ово једна у низу непотребних иницијатива Министарства иностраних послова.

Он је истакао да то министарство има много важних тема за грађане БиХ којима се, нажалост, не бави или се не бави у довољној мјери.

- Већ се бави причом о прошлошћу, о неким својим личним ставовима и питањима, умјесто да се бавимо питањима од важности за грађане БиХ, почевиши од вакцина, што би било много важније да смо употребили ту енергију, политички утицај, своје путовање, а не да отварамо оне теме о којима не постоји ни минимум сагласности у БиХ, па ни у региону - истакао је Тегелтија.

Он је рекао да лично не види разлога да домаћин прихвати такву иницијативу.

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила је, без неопходне сагласности Предсједништва БиХ, писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу у којем од њега тражи да омогући одржавање изложбе у сједишту УН у Њујорку посвећене, како је навела у писму, "геноциду у Сребреници".

Овим Турковићева, заједно са амбасадором БиХ у Мисији Уједињених нација у Њујорку Свеном Алкалајем, припрема нови дипломатски скандал и шокантан потез, пише "Глас Српске".