latinica  ћирилица
21/06/2021 |  14:00 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Неслагање са "солирањем" Турковићеве

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да да није сагласна са "солирањем" да у међународном представљању народа у БиХ доминира било ко на рачун неког другог и нагласила да је сиромашна бошњачка политика када је ријеч о представљању унутар БиХ и вани.
Жељка Цвијановић -
Жељка Цвијановић

Цвијановић је истакла да то што је министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила, без неопходне сагласности Предсједништва БиХ, писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу у којем од њега тражи да омогући одржавање изложбе у сједишту УН у Њујорку посвећене, како је навела у писму, "геноциду у Сребреници" показује обиљежје, стил и начин вођења бошњачке политике, а посебно СДА, као најдоминантнијег фактора тренутно у оквиру бошњачке политике.

Она је навела да се бошњачка политика настоји позиционирати на другачији начин, грчевито се борећи за неке позиције које су имали у прошлости и да су били ти који су доминирали када је ријеч о спољном свијету, јер су успјели наметнути своју слику, причу, визију и верзију догађаја на овим просторима, а сада се та слика почела мијењати.

- Та слика се почела мијењати и што се више мијења то се они грчевитије хватају за одређене ствари. Међутим, када то сведете на све оно што би могло да буде доказивање или показивање неког односа или позиције једног народа овдје, онда се то сведе на једну или двије ствари - рекла је Цвијановић новинарима у Костајници.

Она је рекла и да представници Бошњака не уважавају оно што је чињеница за БиХ, да ту живе три народа, да не постоје сагласности о бројним питањима.

- Ваљда би било мудро, паметно и нормално да тамо гдје не постоје одређене сагласности да се онда и не иде са нечим попут тога да ћете организовати изложбу или неки други догађај, написати неко писмо - рекла је Цвијановић.

Она је новинарима у Костајници рекла да је било и примјера да напишу писмо у име неких институција, иако никада нису добили сагласност од осталих у институцијама.

- БиХ је сложена, наша унутрашња политика је сложена, а самим тим мора бити сложена и спољна политика. При томе треба имати мјере и водити рачуна, што нажалост у Сарајеву није био случај - рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да не треба никога провоцирати, али да треба водити рачуна ко кога представља и зашто.

- Нама требају партнери овдје са којима можемо да градимо будућност и да разговарамо о свим важним темама, а не непартнери са којима требамо потрошити све политичко вријеме да бисмо опет констатовали на крају неког мандата како се ми не слажемо. Ми то знамо да се не слажемо, али требамо онда радимо на томе на чему се слажемо, па да онда тај дио посла урадимо - рекла је Цвијановић.

Министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила је, без неопходне сагласности Предсједништва БиХ, писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу у којем од њега тражи да омогући одржавање изложбе у сједишту УН у Њујорку посвећене, како је навела у писму, "геноциду у Сребреници".

Овим Турковићева, заједно са амбасадором БиХ у Мисији Уједињених нација у Њујорку Свеном Алкалајем, припрема нови дипломатски скандал и шокантан потез, пише "Глас Српске".