latinica  ћирилица
21/06/2021 |  14:11 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Вишковић угостио више од 400 малишана са Космета (ФОТО/ВИДЕО)

Дјеца с Косова и Метохије која бораве у породицама својих вршњака у Српској данас су обишла Бањалуку и Владу Српске. Домаћини су били премијер Радован Вишковић и министарка Наталија Тривић.
Дочек дјеце са Космета (Фото: Влада Српске) -
Дочек дјеце са Космета (Фото: Влада Српске)

Вишковић је истакао да су институције Републике Српске отвориле врата својој дјеци са Косова и Метохије.

- Морате знати да смо ми за вас отворили и наша срца и домове. Ви својим доласком у Бањалуку и Републику Српску треба да креирате ново другарство, пријатељство, дружења која би требало да увијек остану у вашем сјећању - рекао је Вишковић малишанима током пријема у Административном центру Владе.

Вишковић је захвалио општинама и градовима из Републике Српске који су ове године домаћини дјеци и њиховим наставницима.

- Нажалост, због пандемије, прошле године нисмо били у прилици да се видимо, али сада су се стекли услови за девето по реду дружење. Веома је важан ваш долазак у Српску, да знате да ван вашег простора, вашег Косова и Метохије, које је исто тако наше, имате пријатеље који прате шта се дешава у Звечану, у Грачаници, у свим мјестима гдје живе Срби - истакао је Вишковић.

Вишковић је поручио да заједничка борба треба Србима да омогући да опстану и остану тамо гдје су живјели њихови преци.

- Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохију чини све да помогне да живот на Косову и Метохији буде подношљив. Наша срца су за вас увијек отворена, а о томе довољно говори да је у ових протеклих девет година у Српској боравило више од 5.000 дјеце - нагласио је Вишковић.

Министарка просвјете и културе Наталија Тривић истакла је да је задовољство и ове године угостити око 450 дјеце са Косова и Метохије и њихове наставнике.

- То је наставак велике сарадње између образовних установа Републике Српске и Србије. Желимо им да у наредним данима уживају у Српској, а ми ћемо се потрудити да будемо добри домаћини - навела је Тривићева.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов истакао је да су у овогодишњој акцији и дјеца са посебним потребама из Удружења "Подржи ме".

Он је захвалио свима који су помогли овај значајан пројекат који траје од 2012. године, те навео да дјеца ове године бораве у Приједору, Језеру, Брчком, Прњавору, Требињу, Челинцу, Шамцу, Броду и Милићима.

Према његовим ријечима, овај пројекат значи повезивање истог народа, исте вјере, исте муке и патње.

- Ви сте ти који су највреднији на Косову и Метохији, на вама лежи стуб опстанка Космета - рекао је Арлов дјеци на пријему.

Пријему у Влади Српске присуствовала је и Весна Маринковић, генерални конзул Србије у Бањалуци и представници Академије умјетности у Бањалуци, који су за малишане уприличили музички програм.