latinica  ћирилица
21/06/2021 |  14:51 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Формиран преговарачки тим који се може допуњавати

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас поводом разговора о будућности БиХ које су иницирали званичници Српске, да је формиран преговарачки тим, који се може допуњавати.

Она је додала да је покренула активности о овоме сходно закључцима Народне скупштине Републике Српске у којима је наведено да се од предсједника Републике очекује да покрене активност о укључивању представника парламентарних партија, гдје могу бити предсједници партија или неко други кога партија овласти.

- Опозиција је одлучила да не учествује у томе, а неки су објаснили да је разлог због тога што нису учествовали у доношењу тих закључака. Други су рекли да немају никакав проблем да се тако нешто направи, али држе се своје приче. По мени, то су нека незрела објашњења, међутим важно је да је овај тим формиран и да смо ми испунили своју обавезу што се тиче Републике Српске - рекла је Цвијановић Срни у Костајници.

Према њеним ријечима, писмо са именима и обавјештењима тог типа упућено је и предсједнику Федерације БиХ Маринку Чавари, представницима конститутивних народа онако како је предвиђено скупштинским закључцима.

Цвијановић је навела да је од ХДЗ-а БиХ добијена сагласност за учествовање у разговорима, те напоменула да је ова странка много пута делегирала нека питања која су везана за будућност земље.

- Што се тиче Бошњака и њихове политике, конкретно СДА, ја то препознајем као забијање главе у пијесак - рекла је Цвијановић.

Цвијановић је као конкретан примјер навела посљедњи иступ министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић, која, како је рекла, може да иде у иностранство да прави неку изложбу, а не може да сједи код куће да разговара са онима с којима треба "уредити кућу и двориште, да се види како ће то функционисати".

- Разлог за то је што су они размажени дуги низ година и што им се увијек излазило у сусрет када су у питању странци који су функционисали овдје у БиХ. Они су изгубили жељу и вољу да било с ким разговарају, него бране нешто што није нападнуто, а у ствари не препознају шансу да раде на оном што треба да буде предмет наших разговора - рекла је Цвијановић.

Цвијановић истиче да је то прилично осјетљиво политичко питање и додаје да Републици Српској требају саговорници, јер постоји много тема о којима би било добро разговарати ако постоји жеља да се уреде односи, а не да кад год неко оде у иностранство да нешто каже, да онда два друга народа кажу да то није заједнички став.

- То је бесмислена држава ако тако функционишемо. Проблем, нажалост, и многи виде као бесмислен због свега тога. Наша намјера је да сједимо и разговарамо о неколико кључних питања - рекла је Цвијановић.

Предсједница Српске каже да постоји и неколико питања која можда не дјелују да су кључна, али су веома важна када је у питању одржање и економског и финансијског живота, али и неке политичке стабилности и разумијевања.

- Дакле, врата су широм отворена. Ко хоће да уђе, ући ће, ко неће да уђе, неће ући, али самим тим искључујемо могућност да овдје направимо неки амбијент који ће бити по вољи свима - рекла је Цвијановић.