latinica  ћирилица
21/06/2021 |  16:23 ⇒ 16:27 | Аутор: СРНА

Шефови дипломатија ЕУ постигли сагласност о санкцијама Бјелорусији

Министри спољних послова ЕУ постигли су данас сагласност о до сада најоштријим казненим мјерама против Бјелорусије, пакет економских санкција усмјерених на разне секторе.

До споразума који је постигнут на састанку у Луксембургу дошло се након неколико седмица преговора о томе које економске секторе погодити санкцијама.

Министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн изјавио је да ће санкцијама бити погођено седам најуносниких сектора у Бјелорусији, укључујући дуван, калијум карбонат који се користи у ђубриву, нафтни производи и финансијске услуге.

Њемачки министар спољних послова Хајко Мас је истакао да ће санкције допринијети "финансијском исцрпљивању режима".

Казнене мјере, чији је циљ вршење притиска на администрацију предсједника Бјелорусије Александра Лукашенка, треба да буду и званично усвојене.

Њемачка новинска агенција ДПА наводи да се европски блок припрема и да на црну листу стави више десетина појединаца или организација које подржавају Лукашенка.

Лидер бјелоруске опозиције Светлана Тихановска разговарала је данас са министрима у Луксембургу.

Према њеним ријечима, санкције нису "сребрни метак" али ће помоћи у окончању насиља и ослобађању људи. Она тренутно живи у егзилу у Литванији.

Велики број људи сматра да је она побиједила на спорним предсједничким изборима одржаним 9. августа прошле године. ЕУ више не признаје Лукашенка као лидера и тврди да избори нису били фер.