latinica  ћирилица
21/06/2021 |  16:23 ⇒ 16:31 | Аутор: СРНА

Израел ради на новом ласерском оружју

Израелско Министарство одбране и компанија "Елбит системс" раде на развоју ласерског оружја којим ће бити обаране беспилотне летјелице и друге мете у ваздуху, изјавили су данас званичници.
Израелско ласерско оружје (Фото: Israel's Defense Ministry) -
Израелско ласерско оружје (Фото: Israel's Defense Ministry)

Званичници предвиђају да ће прототип оружја бити спреман до 2025. године.

Према њиховим ријечима, ласерско оружје могло би бити придружено израелској противваздушној одбрани, која обухвата противракетни систем "Челична кула" те "Давидову праћку" и стријелу чија је намјена обарање балистичких пројектила.

Званичник огранка за истражовање и развој при израелском Министарству одбране Јанив Ротем изјавио је да су прелиминарни резултати тестрања ласера причвршћеног на лаку летјелицу били успјешни против неколико дронова на удаљености од око километар.

Компанија "Елбит" производи одбрамбени систем "Си-мјузик" који је постављен на летјелице са ласером како би "ослијепили" долазеће пројектиле.

Званичник "Елбита" Орен Сабаг истакао је да ће ново ласерско оружје користити сличну технологију праћења сличну "Си-мјузику" али да ће уништавати мете поготком након чега ће се запалити за неколико секунди.