latinica  ћирилица
21/06/2021 |  16:30 ⇒ 22:16 | Аутор: РТРС

Након 11 мјесеци Српска без нових случајева вируса корона (ВИДЕО)

Након 11 мјесеци у Српској без нових случајева вируса корона. Показатељи охрабрују, али опуштања нема,упозоравају епидемиолози. Поручују да је у што краћем року потребно вакцинисати што више становништва, како бисмо спремни дочекали јесен и могућу појаву нових сојева ковида 19.
Господска улица - Фото: РТРС
Господска улицаФото: РТРС

Тренутни показатељи у борби против вируса корона су охрабрујући. Међутим, за струку је ово само мали предах јер не смије бити опуштања.

-Требамо што сигурније да дочекамо јесен на начин што ћемо дјеловати у три правца током љета, да одморимо здравствене раднике,појачамо процес имунизације и припремимо одговарајући сценарио за јесен - нагласио је Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске.

У наредна два мјесеца циљ је да Српска има између 200.000 и 300.000 вакцинисаних, што је са око 30 одсто добар корак ка колективном имунитету.

- Негдје преко 150.000 прве дозе је испоручено према вакциналним центрима, а негдје преко 70.000 особа је комплетно вакцинисано у Републици Српској, тако да с тим аспектом свакако сам задовољан - рекао је Ален Шеранић, министар здравља И социјалне заштите.

Јулија Краљ, из регионалног центра Института за заштиту здравља у Требињу, очекује наставак вакцинације у добром темпу.

- На подручју Источне Херцеговине зависно од општине до општине вакцинисано је бар једном дозом од 10 до 20 одсто становништва, тако да очекујемо да ће се процес вакцинације наставити добрим темпом - истакла је Јулија Краљ.

Слично је и у другим регијама у Српској. Забрињава то што се јављају нови сојеви вируса. Најновији делта већ је регистрован у Македонији.

- Увијек морамо бити један корак испред вируса, а а вирус ће увијек наћи начина како да заобиђе мјере које поставимо испред њега али зато је врло важно да будемо корак испред - поручио је Фабио Скано, шеф канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ.

Нови изазов за грађане је љето и период годишњих одмора. Дисциплина и поштовање епидемиолошких мјера кључни су у спречавању ширења заразе.