latinica  ћирилица
21/06/2021 |  17:39 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Требиње: Туризам у експанзији, град нуди нове садржаје

Туризам у Требињу је у експанзији, а град се труди да посјетиоцима понуди нове садржаје, изјавио је замјеник требињског градоначелника Дражен Бошковић и нагласио да је улагање у инфраструктуру предуслов за туристички, али и цјелокупни привредни развој града.
"Херцег фест" у Требињу - Фото: СРНА
"Херцег фест" у ТребињуФото: СРНА

- Различитим активностима успјели смо промијенити туристичку слику Требиња, које на располагању има више од 3.000 регистрованих кревета - навео је Бошковић, саопштено је из Градске управе.

Он је искуства града Требиња из области инвестиционог управљања подијелио на панел сесији "Равномјерни развој Републике Српске", одржаној током дводневне конференције Инвестиционо-развојне банке Републике Српске /ИРБ/ "Инвест Српска: Могућност инвестирања у Републику Српску", одржаној у Лакташима.

Бошковић је напоменуо да је први пут израђена Стратегија развоја туризма града Требиња, која предвиђа различите пројекте, а посебан фокус је на развоју руралног туризма, јер је ту препознат значајан потенцијал и конкурентност Требиња на туристичком тржишту.

Он истиче да је у Требињу први пут 2019. године остварено више од 100.000 ноћења и додао да је реализован низ инфраструктурних пројеката, од улагања у путне комуникације, изградњу обилазница и градских саобраћајница, магистралног пута Требиње – Љубиње, затвореног базена, пројекта рехабилитације Старог града, до улагања у Духовни центар Мркоњићи, чија је изградња реализована уз подршку Влада Србије и Републике Српске.

Бошковић је истакао да нису изостала ни значајна улагања у пољопривреду у Требињу, гдје је прије само неколико година било 350 регистрованих пољопривредних газдинстава, а данас их је више од 700.

- Сваком од ових газдинстава на услузи је наш Аграрни фонд, који је и основан с намјером да инвестиције лакше дођу до крајњих корисника - пољопривредника и да управо они осјете ефекат тих улагања - нагласио је Бошковић.

Он је навео да Аграрни фонд града Требиња сада има више од 2.000 корисника, а "Херцеговачка кућа", која је такође основана ради јачања локалне пољопривреде, послује и откупљује производе од више од 100 локалних требињских газдинстава.

Град Требиње изградио је и систем за наводњавање, којим је обухваћено више од 80 одсто обрадивих површина.

Када је ријеч о могућностима нових улагања, замјеник градоначелника је оцијенио да су добри партнерски односи и умрежавање веома битни за даљи привредни развој Требиња и Републике Српске.

Бошковић је истакао да је Требиње до сада реализовало низ пројеката у сарадњи са различитим домаћим и међународним организацијама, при чему је Градска управа такође сносила дио пројектних трошкова.

- На вријеме смо препознали могућности које нуде организације попут УНДП-а, шведске организације СИДА, Владе Швајцарске, Њемачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, као и могућности које пружају ЕУ фондови, односно пројекти прекограничне сарадње и други донатори - рекао је Бошковић.

Као важан партнер Требиња он је посебно издвојио владе Србије и Републике Српске, које су пружиле подршку бројним пројектима у области привреде, туризма, инфраструктуре, образовања, културе, спорта.

Он је указао и да локалне заједнице сносе знатну одговорност за свој развојни пут, јер су управо оне носиоци бројних активности.

Замјеник градоначелника је оцијенио да су у будућем периоду у свим локалним заједницама неопходна значајнија улагања у унапређење људских ресурса и побољшање демографске слике.