latinica  ћирилица
21/06/2021 |  17:58 ⇒ 22/06/2021 | 07:14 | Аутор: РТРС

Српска на удару тропских врућина, наранџасти метеоаларм и наредних дана (ВИДЕО)

Наранџасти метеоаларм и екстремно високе температуре у Српској. Метеоролози кажу - ово је само почетак тропског таласа, јер се у наредним данима очекују температуре до 40 степени Целзијуса.
Врелине  (Фото: CC0 / Рixabay) -
Врелине (Фото: CC0 / Рixabay)

Тропско љето почело је у Републици Српској! У многим крајевима Српске температура је чак 38 степени. При изласку на отворено препоручује се максимална заштита од УВ зрачења, боравак у хладу, када год је то могуће.

С обзиром да тек наступа период изузетно високих температура ваздуха грађани треба што мање времена да проводе на отвореном. Препоручује се боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, избјегавање већих физичких послова, узимање више течности.

Није лако, ни једноставно обављати физичке послове по екстремно високим температурама. Како се не би угрозило здравље радника, Савез синдиката Републике Српске апелује послодавцима да предузму низ мјера, међу којима и двократне смјене, како би се олакшао рад.

Наранџасто упозорење значи да су прогнозиране временске појаве које могу бити опасне по људе, животиње, али и проузроковати материјалну штету.

Метеоролози истичу да ће у уторак, сриједу и четврак температуре достизати 38 подиок, а понегдје и који степен више, док ће ноћи бити тропске са температурама које неће падати испод 20 степени.

Надлежни кажу да је ово тек почетак тропског таласа и апелују на придржавање препоручених мјера, посебно родитељи који у овом периоду треба да заштите дјецу током њиховог боравка напољу, али и у паркираним возилима.