latinica  ћирилица
21/06/2021 |  18:00 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Станић моралише са политичких говорница

Институције Републике Српске, заједно са здравственим сектором, учиниле су све да у пандемији вируса корона заштите здравље грађана, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Поносни смо на све наше запослене у здравственом сектору љекаре, медицинске сестре, немедицинско особље, на пожртвованости, раду, труду, подношењу надљудских напора и све патриоте који су своје знање и стручност ставили на располагање у борби са вирусом корона - наглашава се у саопштењу.

Међутим, додаје се у саопштењу, то се не може рећи за Слободна Станића који се од почетка пандемије ниједном није понудио својим колегама, већ је изабрао лакши пут да са политичких говорница, користећи политичке фразе, моралише и критикује.

- Подсјетићемо Вас на Вашу изјаву из октобра прошле године када сте, опет са политичке говорнице, а не из ковид амбуланте, болнице, дома здравља, института, упућивали критике доносиоцима тешких одлука у пандемији, рекли да ношење маски на отвореном може бити оправдано само у густо насељеним мјестима метрополама, те да су у Републици Српској већина градова и мјеста веома ријетко насељена - наводи се у саопштењу поводом најновијих Станићевих оптужби.

Из Владе констатују да ова, као и низ других Станићевих изјава датих од почетка пандемије вируса корона показала је да није био у праву и да је у најтежим тренуцима за Републику Српску изабрао да се умјесто стављања на располагање колегама у здравственом сектору, са вирусом корона бори и доприноси прес конференцијама, моралисањем и политичким оцјенама одлука које су доношене у борби против ковида.

- Господине Станићу, институције Републике Срспке доносиле су тешке и одговорне одлуке, а не одлуке које смо жељели. Тешким и одговорним одлукама штитили смо животе и здравље грађана. Господине Станићу, не знамо колико Ви то можете разумјети, а очекивало се од Вас да као љекар, бивши министар и бивши директор Института дате корисне приједлоге, сугестије, да стручношћу допринесете великој борби за живот у Републици Српској. Ви сте изабрали лагоднији начин али зато сте и бивши министар и бивши директор Института за јавно здравство - наглашава се у саопштењу.

У саопштењу се наглашава да не знају како би се он снаша у овакој тешкој ситуацији и шта би показао, те га позивају да изнесе у јавност и каже шта је као министар здравља и социјалне заштите учинио и допринио здравственом сектору и шта је као директор Института за јавно здравство учинио за напредак и развој овог сектора, осим што је епидемиологе у Институту понизио својим изјавама о ношењу, неношењу маски, а којима је био директор.

Влада Републике Српске и институције Републике Српске омогућиле су свим нашим грађанима, без обзира да ли имају здравствено осигурање, лијечење од ковида 19, а свим здравственим установама довољно заштитне опреме, заштитна одијела, маске, кисеоник, пи-си-ар тестове, брзе тестове, пи-си-ар апарате, респираторе, дезинфикациона средстава, наглашава се у саопштењу.

Из Владе подсјећају да је од почетка пандемије вируса корона у Републици Српској, Влада Републике Српске кроз Компензациони фонд и Фонд солидарности издвојила 93.630.000,00 КМ за здравствени сектор у Републици Српској.