latinica  ћирилица
21/06/2021 |  18:26 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Помоћ Владе Српске добро дошла узгајивачима свиња (ВИДЕО)

Помоћ Владе добро ће доћи узгајивачима свиња, који су због пандемије имали тежи период за производњу и тов свиња... Цијена сточне хране дупло је већа, а живе стоке - дупло нижа од рентабилне. Да није било помоћи ресорног министарства, многе свињогојске фарме биле би затворене. Након помоћи министарства од 50 марака по грлу за прва три мјесеца, ово је нова финансијска подршка.
Свиње - Фото: РТРС
СвињеФото: РТРС

Овако лоша ситуација у свињогојству није била чак ни прошле године, када су због пандемије вируса корона уведене ванредне мјере, каже Перо Зарић, узгајивач из Магнојевића, који је годишње испоручивао 1.500 свиња. Сада у обору има само 600. Због ниске цијене која је у јануару пала на 1.70 по килограму живе свиње, а сточна храна дупло поскупјела,

- Претрпјели смо огромне губитке, 40 до 60 марака по товној свињи. Влада нам је изашла у сусрет са 50 марака интервентних средстава, што нам је доста помогло. Да није било тога, ко зна да ли би ишта било у оборима - истиче Зарић.

Посљедњих десетак дана цијена свиња је порасла на 2.50 до 2.70 марака, али зараде, кажу. још нема, због високе цијене сточне хране.

- Помоћ министарства је добро, јер смо успјели да останемо на нули. Није та помоћ нешто велика, али нама је и то довољно да продужимо рад јер смо уложили 20 -30 година рада и труда - каже узгајивач Душко Петрић из Магнојевића.

Највећи проблем је нелојална конкуренција увезеног меса, каже Миладин Петрић, један од највећих узгајивача свиња у Семберији који у оборима има око 3.000 свиња и прасади.

- Продаја је лоша јер увоз свиња цвјета. Иако су попустиле мјере у вези са короном, потрошња је почела, али увоз нас гуши - додаје Петрић.

Ускоро стиже нова транша помоћи. Из Компензационог фонда издвојено је 2,2 милиона марака, а дио средстава намијењен је свињогојцима.

Захваљујући помоћи Владе одржана је производња, али сточари кажу да су потребне системске мјере, прије свега заштита домаће производње увођењем царина и прелевмана на увоз живе стоке и меса у БиХ.