latinica  ћирилица
21/06/2021 |  18:30 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Да ли је Бисера Турковић изазвала нови дипломатски скандал? (ВИДЕО)

У припреми нови дипломатски скандал и потез министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић. Без сагласности БХ Предсједништва Турковићева са Свеном Алкалајем намјерава да у сједишту УН у Њујорку организују изложбу посвећену Сребреници.
Бисера Турковић - Фото: СРНА
Бисера ТурковићФото: СРНА

За нови скандал осликан нескривеним намјерама политичког Сарајева за хегемонијом и доминацијом Бошњака у БиХ, а за шта им је пријеко потребно међународно упориште, Турковићева је припремила опусе Сафета Зеца и Мерсада Бербера, циклусе "Егзодус" и "Сребреница". Писмом које БХ Предсједништво није ни говорило, а поготово договорило, од генералног секретара УН Антонија Гутереша "бисера дипломатије" тражи да омогући одржавање привремене изложбе у сједишту УН у Нјујорку.

- Њихови циклуси дјела "Егзодус" и "Сребреница" приказују сребренички геноцид, те би изложба на улазу у Савјет безбједности служила као подсјетник онима који доносе одлуке, на значај и посљедице њихових одлука - истакла је Бисера Турковић, министарка иностраних послова БиХ.

Посљедице изнуђених одлука УН-а јесу и стотине Срба убијених из демилитаризоване зоне од више од 3.500 убијених Срба у и око Сребренице. Неће изненадити, поручују породице српских жртава, да и том изложбом и својим неистинама покушају скрити истину. 

- Међународна заједница је јасно стала на страну Бошњака, да су само њихове жртве, жртве, као да нас овде нико није убијао, као да нико није одговоран за наше жртве. Српске жртве се маргинализују и нас више ништа не изненађује - истакао је Бранимир Којић, предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница.  

Горак је утисак, по бошњаке извјештаја еминентних независних експерата о Сребреници, који јесте имао одјека у свјетској стручној, па и политичкој јавности. Самовољно иступање и раније је било политика Бошњака, а како им међународни односи не иду у прилог, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцјењује да се грчевито боре да поврате раније позиције

- Сиромашна је бошњачка политика и када је у питању представљање унутра и представљање вани. Не слажем се са солирањем да у нашем међународном представљању доминира било ко на рачун неког другог. БиХ је сложена и на унутрашњем и на спољно политичком плану. Можете да идете да правите изложбу, али код куће не можете да разговарате с оним с којим требате да уредите ту кућу и двориште - истакла је Цвијановић.

И предсједавајући Савјета Министара Зоран Тегелтија, има јасан став: 

-Иницијатива само једног министра, дијела министарства и онај коме је то упућено мора да има то у виду да то није иницијатива једне институције него појединца - нагласио је Тегелтија.

Тај став дијеле и посланици и делегати из Републике Српске у Парламенту БиХ.

- Срби из дефанзиве морају прећи у офанзиву и доказати да ово што ради двојац је против свих народа у БиХ, а не може бити у корист бошњачког народа - рекла је Душанка Мајкић, члан Комисије за спољну политику делегат из Републике Српске у Дому народа БиХ.

Мирко Шаровић, посланик СДС у Представничком дому ПС БИХ, истиче да је све мимо одлуке Предсједништва БиХ потпуно неприхватљиво.

- Уосталом, предсједавајући БХ предсједништва има пуно право да се обрати било коме и изнесе своју визију, а ви знате како би то било дочекано - рекао је Шаровић.

Након недавног скандала, када се Свен Алкалај обратио Савјету безбједности УН без сагласности Предсједништва БиХ, српски члан и предсједавајући Предсједништва Милорад Додик рекао је да ниједан српски дипломата из БиХ, до даљег нема обавезу да се повинује налозима и инструкцијама својих шефова из реда другог народа, а посебно не инструкцијама МИП-а. Но, Турковићева се и даље труди да представљајући БиХ на свој начин докаже да је нефункционална и неодржива земља.