latinica  ћирилица
21/06/2021 |  19:58 | Аутор: СРНА

Линта: Подићи оптужнице за злочине над Србима на Миљевачком платоу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Тужилаштво Србије за ратне злочине да покрене истрагу и подигне оптужнице против налогодаваца и починиоца злочина над 40 Срба убијених Срба током агресије Хрватске војске на Миљевачки плато, код Дрниша.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта истиче да су за овај монструозни злочин осуђена само двојица припадника Хрватске војске и то на свега три године што представља најдубље вријеђање српских жртава и чланова њихових породица.

- Није могуће говорити о добрим комшијским односима и међусобном поштовању док у Хрватској владају двоструки стандарди у односу на ратне злочине и жртве - навео је Линта.

Поводом 29 година од агресије на Миљевачки плато, Линта је навео да чињеница да Хрватска и даље одбија да ексхумира 12 посмртних остатака Срба, од укупно 40 убијених у тој акцији, доказује да се није суочила са злочиначком прошлошћу и да није способна да буде модерна, толератна и истински демократска држава.

- У Хрватској се величају злочинци и одаје почаст хрватским жртвама а српске жрве се омаловажавају, прешућују, умањују и негирају - рекао је Линта.

У злочиначкој акцији хрватске војске 21. јуна 1992. године свирепо је ликвидирано 40 Срба, а 17 заробљених доживјело је бестијално мучење у хрватским логорима.

Од 40 страдалих Срба 28 је идентификовано и сахрањено у породичне гробнице, док је 12 неидентификованих, које породице нису могле препознати због монструозног злочина, сахрањено у заједничку гробницу на гробљу у Книну.

- Хрватска 26 година од завршетка рата одбија да ексхумира 12 посмртних остатака Срба, што је супротно начелима међународног хуманитарног права и међународним конвенцијама - навео је Линта.