latinica  ћирилица
21/06/2021 |  20:46 ⇒ 21:02 | Аутор: СРНА

Пријетње Србима у Липљану

Албанаци су данас из аутомобила у покрету пријетили и вријеђали Србе који су излазили из порте Цркве Светих Флора и Лавра у Липљану, гдје је прослављена градска слава.
У Липљану прослављена градска слава - Фото: СРНА
У Липљану прослављена градска славаФото: СРНА

Око двије стотине присутних Липљанаца и Срба из околних српских села је при изласку из порте цркве наишло на колону аутомобила из којих су Албанци повицима уз пријетили и узвикивали погрдне пароле, јавља дописник Срне.

Косовска полицијска служба, која је обезбјеђивала манифестацију, није реаговала, нити је предузела било какве мјере.

- Ова слика довољно говори о условима у којима живимо - рекао је Срни Милорад Славић, наводећи да је упркос отвореним пријетњама које су Срби доживјели данас на велики црквени празник поносан што се у Липљану поново чула химна Србије.

У оквиру прославе Дана општине Липљан - Свете Тројице, данас поподне је у порти Цркве Светих Флора и Лавра у овом мјесту, уз пригодан културно - умјетнички програм, одржан избор Косовке девојке за општину Липљан.

Манифестацију, на којој је Ансамбл "Венац" из Грачанице извео сплет народних игара и пјесама са Косова и Метохије, прекинуло је велико невријеме па ће жири одлуку о избору најљепше Липљанке донијети накнадно.

У Липљану тренутно живи 450 Срба од око 11.000 колико их је до повлачења српске војске и полиције у јуну 1999. године живјело у овом граду на ријеци Ситници.