latinica  ћирилица
21/06/2021 |  21:43 ⇒ 22:50 | Аутор: РТРС

Актуелно: Највећи проблеми Срба у ФБиХ запослење, мигрантска криза... (ВИДЕО)

Срби нису конститутивни народ у Федерацији, а то доказују све већи изазови са којима се малобројни српски повратници свакодневно сусрећу - поручили су гости у емисији Актуелно наше телевизије, у којој се разговарало о правима Срба у Федерацији БиХ.
Емисија Актуелно о правима Срба у ФБиХ -
Емисија Актуелно о правима Срба у ФБиХ

Проблем запослења и мигрантска криза само су корак ка испуњењу циља Федрације, да се српско становништво прогна са граничних подручја БиХ.

- С једне стране то им је омогућио накарадан изборни закон, који је још увијек на снази, и уколико се нешто не промијени у изборном закону и даље ће свако бити у прилици да представља Србе у ФБиХ - истакао је Горан Броћета, посланик у Парламенту ФБиХ. 

 Предсједник Општинског вијећа у Босанском Петровцу Немања Давидовић навео је да мигранти имају већа права него Срби.

- Посебно Срби у руралним подручјима. Они су за 28 дана боравка у мигрантском кампу добили воду, струју, пут и интернет - рекао је Давидовић.

Одборник у Скупштини Посавског кантона Дамир Иветић истакао је да је највећи проблем за останак Срба, ипак, запошљавање.

- Ми данас на читавој територији три општине: Домаљевац, Шамац и Оџак у било којој институцији чији је оснивач општина или влада Посавског кантона, немамо нити једног запосленог српске националности - нагласио је Иветић у емисији Актуелно.

Комплетни емисију можете погледати ОВДЈЕ.