latinica  ћирилица
22/06/2021 |  08:25 ⇒ 08:25 | Аутор: СРНА

Убер: Тежимо да ОХР у средњорочном периоду буде затворен

Амбасадор Њемачке у БиХ Маргрет Убер изјавила је да ова земља, заједно са осталим чланицама Управног одбора Савјета за спровођење мира тежи да ОХР у неком средњорочном периоду буде затворен.

Она је појаснила да је услов за затварање ОХР-а испуњавање агенде "пет плус два", а да је то посао домаћих лидера.

Према њеним ријечима, именовањем Кристијана Шмита као њемачког кандидата на позицији високог представника, Влада Њемачке жели вратити БиХ високо на међународну агенду.

- Истовремено, желимо дати нови замах испуњавању агенде "пет плус два". Њемачка Влада је убијеђена да је функција високог представника и даље значајна за испуњавање цивилних аспеката Дејтонског мировног споразума, јачање стабилности и безбједности, као и за гарантовање територијалног интегритета БиХ - рекла је Маргрет Убер за Независне новине.

Она је навела да присуство међународне заједнице у БиХ не може и не смије домаће политичаре ослободити њихове примарне одговорности за судбину земље и њених људи, те нагласила да Дејтонски мировни споразум и даље има централно значење.

- Истовремено, посебно када је ријеч о Уставу БиХ, ми га не видимо као нешто што је начелно непромјењиво, промјене морају бити могуће. На примјер, спровођење одлуке "Сејдић и Финци" Европског суда за људска права у смислу реформе изборног законодавства, захтијевало би ограничену промјену Устава - напоменула је Убер.

Она је навела да тренутно у ЕУ не постоје никаква размишљања о санкцијама или сличним мјерама према земљама западног Балкана.