latinica  ћирилица
22/06/2021 |  08:49 ⇒ 08:50 | Аутор: СРНА

Калабухов: Русија цијени традицију антифашизма у БиХ

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је да Русија високо цијени дубоко укоријењене традиције антифашизма које је БиХ сачувала и даље његује и развија.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

- Заједничка култура историјског памћења један је од стубова пријатељских односа између наших земаља, оно што нас уједињује. Наш заједнички задатак је да на основу, утемељених након Другог свјетског рата, принципа јединственог механизма за спречавање глобалног сукоба, а то је Организација уједињених нација, спријечимо понављање страшних трагедија из прошлости - поручио је Калабухов.

Руски амбасадор је, у ауторском тексту за Глас Српске, поводом 80 година од напада Њемачке на Совјетски савез, навео да је потребно да се заједничким напорима обезбиједе мир и стабилност за будуће генерације.

Он је нагласио да се у Русији сјећају напора Југославије у борби против фашистичког агресора.

- Грчевити и херојски отпор југословенског народа задржао је њемачку војску и одгодио напад нацистичке Њемачке на Совјетски Савез. Није ни чудо што кажу да су совјетска и југословенска војска, поготово пропорционално броју становника наших земаља, нанијеле највећу штету њемачкој војсци - истакао је Калабухов.

Калабухов је навео да искуство показује да одговоран однос према историјским чињеницама, борба за одбрану истине о ономе што се догодило у наизглед далеким годинама није само почаст онима који су нам поклонили право на живот и слободу.

- Ово је наша мисија да сачувамо памћење. Нажалост, посљедњих година то памћење је нападнуто од стране ревизиониста и непоштених политичара који су ради тренутне добити спремни одрећи се правде и истине, избрисати Совјетски Савез и његову пресудну улогу у заједничкој великој побједи над фашизмом из модерне јавне свијести - указао је руски амбасадор.

Према његовим ријечима, чињенице говоре да се 22. јуна 1941. године Совјетски Савез суочио с најмоћнијом војском на свијету, која је ставила под своју власт индустријски, економски и војни потенцијал готово цијеле Европе.

Упркос томе, подсјећа Калабухов, СССР је у најкраћем могућем року успио мобилизирати трупе, евакуисати дио становништва на исток Русије, премјестити главне творнице иза Урала, подићи војну индустрију на ноге и осигурати несметано снабдијевање Совјетске војске до почетка зиме 1941. године.

Према архивским документима, количина снага коју је потрошила Њемачка на источном фронту надмашује све остале савезничке фронтове скупа најмање десет пута.

Калабухов је навео да је Совјетски Савез чинио око 75 одсто свих војних напора антихитлеровске коалиције, а 27 милиона совјетских грађана погинуло је на фронтовима, у заробљеништву, од глади и бомбардовања, у концентрационим логорима.

СССР је, навео је Калабухов, изгубио сваког седмог грађанина, Велика Британија једног од 127, а Сједињене Америчке Државе једног од 320.

- Један поглед на ову страшну статистику довољан је да се схвати да покушаји да се обесцијени допринос Совјетског Савеза заједничкој побједи, да се изједначи његова улога и улога нацистичке Њемачке не пију воду. Штавише, ови покушаји су просто криминални. Наш задатак је да бранимо истину, искрено и објективно говоримо о догађајима из Другог свјетског рата новим генерацијама - закључио је Калабухов.