latinica  ћирилица
22/06/2021 |  09:14 ⇒ 09:16 | Аутор: Глас Српске

Филмска прича о култним Битлсима

"The Beatles: Get Back" славног редитеља Питера Џексона добио је датуме почетка емитовања, како је објављено у саопштењу платформе Дизни плус, и биће приказан у три епизоде.
"Abbey Road", Битлси (фото: thebeatles.com) -
"Abbey Road", Битлси (фото: thebeatles.com)

Овај документарац о Битлсима фокусираће се на настанак претпосљедњег студијског албума бенда "Let it be" и приказаће њихов посљедњи концерт док су функционисали као бенд, на крову лондонског Савил Роуа.

Филм је направљен од 55 сати невиђених снимака које је Мајкл Линдзи Хог снимио 1969. године и 140 сати звука са сесија снимања које јавност није имала прилику да чује. Све је исјечено и створен је документарац који ће бити приказан у три епизоде, и то 25, 26. и 27. новембра ове године. Свака епизода трајаће два сата.

Остварење је првобитно требало да има премијеру лани у септембру, али је одложено за годину дана, дијелом због пандемије вируса корона, а дијелом због нових дорада на материјалу.

Дјело се ослања на оригинални филм Битлса из 1970. године, чувени "Let it be", који је замишљен као телевизијски специјал прије него што је група промијенила смјер током снимања албума.

У том периоду Битлси су намјеравали да направе повратак коријенима са новом плочом након студијских експеримената на култним албумима "Revolver" и "Sgt. Pepper's Lonley Hearts Club Band", те врло комплексног и опширног "Бијелог албума" из 1968. године.

Ипак, познато је да се ствари нису тако завршиле и чланови бенда убрзо су се посвађали током снимања. Након што је полиција прекинула легендарни наступ на крову сједишта компаније "Епл", бенд је одустао од пројекта "Get Back", а траке са тог снимања купиле су прашину годину дана, док продуцент Фил Спектор није завршио снимке за посљедњи албум "Let it be", који је званично објавила група из Ливерпула.

Документарни пратећи филм тих догађаја, који је годинама био ван оптицаја, забиљежио је распад састава, те стварање поменутог албума.

Џексонова нова верзија укључиваће никад виђене снимке који наводно дају јасније назнаке о томе шта се заправо догађало током поменутих сесија.

Према неким наводима, нове сцене показују да ствари нису биле толико напете као што су албум "Let it be" и медијски митови о свађама Макартнија и Ленона то тврдили у посљедњих пет деценија.

- Стварно сам срећан што је Питер заронио у наше архиве да би направио филм који показује истину о снимању Битлса. Пријатељство и љубав између нас и даље постоји и подсјећа ме на оно лудо лијепо вријеме које смо имали - рекао је Пол Макартни.

С њим се усагласио и бубњар састава Ринго Стар који је рекао да из тог времена памти много добрих, а врло мало лоших момената.

- Радујем се овом филму. Питер је обавио сјајан посао и било је тако кул гледати све те снимке. Било је много момената када смо се зезали, пуштали и радили музику, потпуно супротних од прилично депресивне верзије која је објављена на оригиналном филму. Било је пуно радости и мислим да ће то Питер показати - изјавио је он.

Концерт на крову

Џексонов филм укључиће и комплетан снимак славног концерта на крову.

Филм "Let it be" обухватио је отприлике половину тог наступа, то јест око 42 минуте извођења. Убрзо након тог митског наступа Битлси су започели рад на другом новом албуму, "Abbey Road" који је постао њихов посљедњи албум снимљен заједно и онај који је на неки начин очекивано ухватио дух повратка изворном рокенрол звуку, који су покушавали постићи током бурне 1969. године.