latinica  ћирилица
22/06/2021 |  10:32 ⇒ 10:33 | Аутор: СРНА

Путин: Деградиран систем европске безбједности

Руски предсједник Владимир Путин оцијенио је у ауторском тексту за њемачки лист Цајт да се безбједносна ситуација у Европи погоршава и да је безбједност могућа само ако јој све земље дају допринос.
Владимир Путин (Фото: @KremlinRussia_E) - Фото: Тwitter
Владимир Путин (Фото: @KremlinRussia_E)Фото: Тwitter

- Читав систем европске безбједности значајно је деградиран. Тензије расту и постоји реалан ризик од нове трке у наоружању - написао је Путин поводом обиљежавања 80. годишњице од напада нациста на Совјетски Савез.

Он је додао да сви заједно "пропуштамо огромне прилике које сарадња нуди, што је посебно важно у ситуацији када се сви суочавамо са заједничким изазовима, попут пандемије и тешких друштвених и економских посљедица", пренио је Спутњик.

Путин је додао да се Русија опредијелила за корисне односе са ЕУ и да вјерује да је могуће изградити Европу у складу са идејом Шарла де Гола "од Атлантика до Урала" или, чак, "од Лисабона до Владивостока".

Ипак, написао је руски предсједник, ЕУ је одлучила да крене другачијим смјером, што је резултовало уласком Њемачке у НАТО, тај "реликт хладног рата", и накнадним ширењем блока на Источну Европу.

- Пет таласа ширења НАТО савеза догодило се од 1999. Та организација гарантовала је чланство за 14 држава, укључујући неколико република бившег Совјетског Савеза, што практично сахрањује наду за стварње континента без линија подјеле - објаснио је Путин.

Он је напоменуо да је ова политика приморала многе државе да направе неприродан избор између Русије и Запада и указао на "украјинску трагедију из 2014" као примјер посљедица "агресивне политике која је довела до тога".

Путин је навео да је Европа активно подржала оружани државни удар у Украјини и да је тако све почело, додавши да је тадашњи предсједник Виктор Јанукович већ био прихватио све захтјеве опозиције.

- Зашто су САД организовале удар, а европске земље га здушно подржале, провоцирајучи подјелу унутар Украјине и повлачење Крима? - питао је Путин.

Руски предсједник је написао за Цајт да је Москва спремна да обнови партнерство са Европом, пошто постоји много тема од обостраног интереса.

- Понављам да Русија подржава обнављање свеобухватног партнерства са Европом. Имамо много тема од обостраног интереса. Међу њима су безбједност и стратешка стабилност, здравствена заштита и образовање, дигитализација, енергетика, култура, наука и технологија, као и рјешавање климатских питања и заштите околине - закључио је Путин.