latinica  ћирилица
22/06/2021 |  10:35 ⇒ 10:36 | Аутор: СРНА

Српски рудари отети на Космету прије 23 године

Данас се навршавају 23 године од отмице српских рудара које су албански терористи у јуну 1998. године отели из фабричког круга угљенокопа "Белаћевац" Термоелектране "Обилић" на Косову и Метохији, подсјећају из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

У раним јутарњим часовима 22. јуна 1998. године отети су и више никад нису пронађени Душан, Пера и Зоран Ађанчић, Мирко Буха, Драган Вукмировић, Филип Гојковић, Мирослав Трифуновић, Србољуб Савић и Божидар Лемпић, саопштено је из Канцеларије.

Из Канцеларије истичу да је отмица белаћеваћких рудара означила почетак масовног страдања српског цивилног становништва на Косову и Метохији.

Виновници овог злочина нису приведени правди, а нико од представника међународних организација и привремених институција на Косову и Метохији није понудио одговоре о судбини српских рудара, наведено је у саопштењу.

- Умјесто истине о несталима, ми се данас на Косову и Метохији суочавамо са појачаним притисцима и све учесталијим нападима на српско становништво, повратнике, ходочаснике, свештенике и са систематским спречавањем откривања масовних гробница са српским жртвама злочина албанских екстремиста - напоменули су из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.