latinica  ћирилица
22/06/2021 |  11:40 ⇒ 11:40 | Аутор: СРНА

Просјечна мајска плата 981 КМ

Просјечна мјесечна плата након опорезивања у мају у Републици Српској износила је 981 КМ и у односу на април номинално је већа за 0,4 одсто, а реално за 0,2 одсто, саопштено је из Републичког завода за статистику.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Посматрано по подручјима, у мају је највиша просјечна плата од 1.515 КМ била у подручју финансијске и дјелатности осигурања, а најмања, која је износила 690 КМ, була је у подручју дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерству и угоститељству.

У мају ове године у односу на мај лани сва подручја су остварила номинални раст плате, док је највеће процентуално повећање од 11,5 одсто било у подручју информација и комуникација.

Просјечна мајска бруто плата износила је 1.524 КМ.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена у мају у односу на април у просјеку су више за 0,2 одсто, док су у односу на исти мјесец претходне године у просјеку више за 1,5 одсто.

Највећи годишњи раст цијена у мају од 9,7 одсто био је код превоза - због већих цијена горива и мазива, док је највећи пад цијена од 7,7 одсто био у одјељку обућа и одјећа, усљед сезонских снижења конфекције и обуће.