latinica  ћирилица
22/06/2021 |  12:05 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Подизање критеријума за статус кандидата за чланство у ЕУ не помаже БиХ

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија разговарао је данас у Сарајеву са савјетницом за спољне послове предсједника Републике Француске Изабеле Думонт, саопштено је из Савјета министара.
Тегелтија-Думонт - Фото: РТРС
Тегелтија-ДумонтФото: РТРС

Тегелтија је истакао да су односи двије земље врло добри и без отворених питања.

Похвалио је културну сарадњу двије земље изразивши жаљење што економски односи нису у сразмјери са снагом француске привреде и привредним потенцијалима и ресурсима БиХ, наводи се у саопштењу.

- Постоји значајан простор за унапређење економских односа и велик интерес фирми из БиХ за пословање са француским компанијама - нагласио је Тегелтија.

Током састанка, Тегелтија је Думонтову упознао са реформским процесима и европским путем БиХ, истакавши да је чланство у Европској унији приоритетни спољнополитички циљ БиХ, те додао да треба реално вредновати постигнуте резултате на том путу, наводи се у саопштењу.

Скренуо је пажњу да подизање критеријума за статус кандидата за чланство у ЕУ не доприноси и не помаже БиХ на том путу.

Тегелтија је истакао да БиХ врло упорно ради на испуњавању услова за добијање кандидатског статуса, изразивши очекивање да ће ЕУ препознати те напоре и да ће БиХ у 2021. добити статус кандидата, саопштено је из Савјета министара.