latinica  ћирилица
22/06/2021 |  12:23 ⇒ 12:49 | Аутор: Агенције

Врућине задале проблеме, цистерне на улицама

Најављене врућине су већ почеле задавати невоље и на територији Србије, па је примјетно повећан број позива служби Хитне медицинске помоћи, а да би се изборили са врелином у појединим градовима су на улицама и цистерне с водом.

Ванредне врућине су у свим дијеловима Србије, а најалармантније је по градовима због додатног ефекта "врелог асфалта".

Град Београд увео је нове мјере предострожности поводом високих температура које се очекују до петка. Тако ће цистерне са пијаћом водом бити постављене на шест локација у граду до петка 25. јуна, од осам до 20 сати.

Осим тога, мјере се односе и на организацију процеса рада запослених у јавним предузећима који раде на отвореном, како

Помјерено је и уобичајено вријеме прања улица током топлих дана, па ће у најтоплијим дијеловима дана улице бити освјежаване, како би се ублажили ефекте изузетно високих температура.

Надлежни су упозорили грађане да провјере исправност својих уређаја за климатизацију, јер су они посљедњих дана узроковали неколико пожара у граду.

У тим пожарима није било повријеђених, а два ватрогасца су због дехидратације након гашења пожара на Звездари примљени у болницу, али су сада у стабилном стању.

Службе хитне помоћи у Пироту наводи да је већ првог дана љета био повећан број интервенција због колапсних стања.

Зато љекари препоручују слојевито облачење због промјена температуре у различито доба дана, те обавезну флашицу воде за све који се нађу на отвореном.

Ове проимјене највише погађају хроничне и срчане болеснике, као и асматичаре.