latinica  ћирилица
22/06/2021 |  12:40 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Вучић: Питање Космета ријешити на рационалан начин (ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је на почетку посебне сједнице Народне скупштине Србије посвећене Косову и Метохији да је Космет суштинско, идентитетско, економско, културно питање српског народа и да оно мора бити ријешено на рационалан и стратешки начин.
Александар Вучић (Фото:  P.Milošević) -
Александар Вучић (Фото: P.Milošević)

Он је рекао да пред Србијом није лак задатак и да није вријеме за свечарско расположење какво га је данас дочекало у Скупштини, као што није вријеме ни за превелика очекивања и она која нису у складу са реалношћу.

Вучић је рекао да од начина како ће бити ријешено питање Космета зависи будућност и нагласио да су погријешили они који су мислили да ће се куповином времена проблем сам по себи ријешити.

- Проблем морамо ријешити рационално и на стратешки начин, јер важно је какву Србију остављамо будућности. То је дуг према сваком Србину - рекао је Вучић током обраћања посланицима.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Он је рекао да Србима у Грачаници, Хочи није до замрзнутог конфликта већ они желе да разговори постоје да би било кад могло да дође до компромисног рјешења.

- Ако је замрзнут конфликт неком може да падне на памет да га одмрзне и да нечију дјецу враћају у мртвачким ковчезима. Чује се овдје у Београду – само нека пролази вријеме. Они који се залажу за сецесију тзв. Косова свој став неће мијењати никад - рекао је он.

На сједници ће бити представљен извјештај о раду Канцеларије за Косово и Метохију од маја 2019. до јуна 2021. године.

Посланицима ће бити представљен Извјештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини од маја 2019. до 15. јуна 2021. године, који је поднијела Влада.

Сједници присуствују и министар спољних послова Србије Никола Селаковић, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић, као и представници институција Срба са Косова и Метохије.

Сједници присуствују и представници Удружења породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији који данас обиљежавају годишњицу прве организоване отмице на Космету - отмицу рудара површинског копа рудника Белаћевац.