latinica  ћирилица
22/06/2021 |  12:46 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

Мјештани траже измјену трасе ауто-пута; Голић: Политика умијешала прсте

Мјештани Ивањске, Верића, Бистрице и Горње Омарске незадовољни су предвиђеном трасом ауто-пута Бањалука-Приједор на којој би, по садашњем приједлогу, требало да се руши 31 објекат у овим мјестима. Затражили су измјену трасе.
Мапа ауто-пута Бањалука-Приједор - Фото: РТРС
Мапа ауто-пута Бањалука-ПриједорФото: РТРС

Мјештани ових мјесних заједница обратили су се данас медијима, заједно са Душком Ивићем, шефом Клуба посланика ДНС-а.

Пручили су да ће своје куће бранити животом, затраживши да траса иде пољопривредним земљиштем.

Богољуб Милекић из Горње Омарске рекао је да је захтјев за измјену трасе достављен на релевантне адресе.

- Помјерањем трасе 200 метара километара избјегло би се рушење 31 стамбеног објекта односно 27 кућа становника који би били угожени изградњом ауто-пута - рекао је Милекић.

Ивић је истакао да према првом приједлогу траса није ни требало да иде овим тереном.

- Када би се траса помјерила за 200 или 300 метара не би се рушили објекти. Ауто-пут је добар и грађани нису против ауто-пута, већ желе да ауто-пут буде на задовољство и корист свих мјештана - рекао је он.

Ивић је упитао "ко је тако моћан да трасу ауто-пута усмјери преко домаћинстава, умјесто преко пољопривредног земљишта".

Он је нагласио да ће изградњом ауто-пута и рушењем објеката мјештани морати тражити друго подручје за живот и апеловао на Владу да промијени трасу пута на начин да она иде пољопривредним земљиштем.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је политика умијешала прсте у причу о експропријацији земљишта за изградњу ауто-пута Бањалука-Приједор, те да то питање грађанима није адекватно представљено.

Голићева је навела да је изградња ауто-пута Бањалука-Приједор у првој варијанти предвиђала рушење 880 објеката, те да је на крају, уз ангажман надлежних, тај број смањен на 237, односно на 157 објеката на подручју града Бањалука и 80 објеката на подручју Приједора.

- Овај дио који је сада актуелан је био незнатно заступљен када је ријеч о примједбама, па су сви зачуђени откуд сада толики број примједби, с обзиром на то да су неколико пута вођене јавне расправе о дионици - рекла је она и додала да је најмање примједби било из Ламовите и Верића.

Голићева је истакла да је план парцелације предвидио избјегавање рушења објеката гдје год је то било могуће.

- Уколико на једном дијелу избјегнете рушење, број објеката који би се укупно рушио се повећава или се продужава траса. Кинези су концесиони партнери и свака промјена трасе изискује њихову сагласност. Код изградње великих инфраструктурних пројеката оваква дешавања су неминовност. Ова варијанта трасе ауто-пута је усвојена у НСРС и она је изабрана јер се њоме најмање објеката руши - навела је Голићева обраћајући се медијима у НСРС.

Она је поручила да грађани неће бити ни најмање оштећени у односу на средства уложена у објекте, те да су накнаде веома повољне. Додала је да ће проблем имати они који су изградили објекте без дозвола, те их је позвала да те објекте легализују.